67% поляків вважають, що влада має відправити чоловіків-біженців до України

Кількість поляків, які виступають за приймання українських біженців, впала з 94% до 53%, що є найнижчим показником з лютого 2022 року.

Getty Images

Кількість поляків, які виступають за приймання українських біженців, впала з 94% до 53%, що є найнижчим показником з лютого 2022 року. Водночас 67% поляків вважають, що влада має відправляти чоловіків призовного віку назад до України, тоді як 22% висловлюються проти. Про це свідчать результати опитування національного статистичного управління Польщі CBOS, пише Euractiv.

Наразі 40% поляків відкрито виступають проти приймання біженців з України, тоді як у березні 2022 року цей показник становив лише 3%. Чоловіки загалом більш позитивно ставляться до українських біженців — 60% підтримують їх, тоді як серед жінок ця цифра складає лише 47%.

Також серед прихильників правих партій підтримка приймання біженців нижча (53%) у порівнянні з лівими (68%). Найбільш прихильно ставляться до біженців виборці партій правлячої коаліції: ліві (S&D, 81%), "Третій шлях" (Renew/EPP, 72%) та "Громадянська коаліція" (EPP, 71%).

Опозиційні виборці більш розділені у своїх поглядах. Менше половини виборців партії PiS (ECR) підтримують приймання біженців (49%), а 42% категорично проти, хоча партія висловлює сильну підтримку Україні. Несподівано, але серед прихильників ультраправої "Конфедерації" підтримка приймання вища — 52% "за" та 45% "проти", хоча багато хто з них вважає, що українці в Польщі мають занадто багато прав.