ЗМІ назвали дату смерті журналістки Рощиної у російському полоні

На загибель українки відреагував Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

facebook.com/victoria.roschina

Українська журналістка Вікторія Рощина загинула у російському полоні ще 19 вересня. Батько Вікторії отримав повідомлення  про смерть доньки від російського Міністерства оборони електронною поштою, пишуть "Ґрати".

Лист, датований 2 жовтня, містить заяву про те, що її тіло повернуть «українській стороні в рамках обміну тілами затриманих осіб». Обставини та причини смерті не повідомляються, проте названа дата смерті журналістки - 19 вересня 2024 року.

На смерть журналістки відреагував Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він заявив, що Україна отримала офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної.

- Вкотре у російській неволі гине людина, перебування якої у катівнях РФ було підтверджене МКЧХ! Чому молода жінка померла, перебуваючи в російській неволі, - невідомо, - наголосив омбудсмен. 

Він повідомив про смерть Рощиної ООН та МКЧХ, щоб ті «зафіксували факт смерті цивільної особи, яку незаконно утримувала Росія».

- Незаконні затримання і викрадення журналістів - зброя РФ проти свободи слова! Росія вкотре порушила Женевські конвенції та міжнародне гуманітарне право. Міжнародна спільнота повинна тиснути на Росію, аби всі винні у злочинах були притягнуті до відповідальності! - сказав Лубінець.

Вікторія Рощина була журналісткою українського видання "Громадьське" та позаштатним автором "Української правди". Про її смерть стало відомо напередодні - представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко заявив, що українська сторона вела роботу зі звільнення журналістки.