У спецустанові на Львівщині, на яку скаржилися вихованці, є "педагогічно запущені" діти, - Лубінець

Частина вихованців інтернату взагалі не мали там перебувати, зазначив омбудсмен.

t.me/dmytro_lubinetzs

Співробітники Секретаріату Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця здійснили повторний візит до навчально-реабілітаційного центру Львівщини, вихованці якого раніше заявляли про насильство з боку вихователів. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

– Діти при індивідуальній оцінці їхніх потреб висловлювали обережність у висловлюваннях. Це говорить про те, що працівники закладу, ймовірно, провели попередню роботу з дітьми, роз'яснивши, що можна говорити, а що ні. Однак під час тривалого спілкування окремі діти розкривалися й розповідали, що зазнавали психологічного тиску, насильства, погроз, інші повідомляли, що були свідками скоєння насильства над іншими вихованцями закладу. Це свідчить, що таким дітям потрібна не разова допомога, а тривалий супровід психолога чи наставника, – зазначив Лубінець.

Також, за попередньою оцінкою фахівців, половина дітей взагалі не мала перебувати в цій установі. Наразі у таких дітей спостерігається "педагогічна запущеність", і це є можливим наслідком надання неякісних освітніх послуг. Цим дітям рекомендовано сімейні форми виховання чи інклюзивне навчання або навчання у закладі середньої освіти.

Одна дитина, яка перебуває у закладі, розповіла, що підробляє у сфері ритуальних послуг. Вихованець зізнався, що копає могили, готує тіла померлих до поховання, а також відспівує їх. На думку омбудсмена, така "зайнятість" у дитячому віці здатна "викликати важкі психологічні наслідки". Крім того, подібна робота свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці.