Чим страшний ураган «Мілтон», який змінив плани Байдена, Трампа та космічної місії

Його ще до початку буйства стихії назвали найпотужнішим за останні 100 років.

abcmedia.am

Тропічний шторм "Мілтон", що непомітно зародився минулого тижня в Мексиканській затоці, переріс у справжній ураган і загрожує стати найсильнішим в історії подібних катаклізмів. "Мілтон" вже "скоригував" плани американських президентів і загальмував космічну місію. Коротко про – про «Мілтон» і про наслідки його розгулу.

Йде і росте на ходу

Жителям південно-східного регіону США, які ледь перевели дух після розгулу урагану "Хелен", який забрав життя щонайменше 230 людей,  оголосили про нову напасть – ураган «Мілтон».

Ось-ось він перетвориться на повноцінний ураган і налетить на штат Флорида в США. Губернатор Флориди Рон Десантіс одразу оголосив режим надзвичайної ситуації в 35 округах штату. Спочатку жителі штату, які звикли і до ураганів, і до тайфунів, якось не дуже активно відреагували на попередження, але за вікном натякав про свою швидку появу «Мілтон», а прогнозисти прикидали висоту майбутніх штормових хвиль біля узбережжя – і ніяк не виходило менше 4,5 м, що для американців означало «вічний спокій усім спорудам і змилуйся, Боже, над людьми».

Влада штату оголосила обов'язкову евакуацію, і на дорогах одразу ж утворилися затори. Чиновники закликали не їхати нікуди далеко, а йти до найближчих укриттів, яких у Флориді під зав'язку. Але ж хто там слухав! Бути поряд із розгулом стихії навіть в укритті погодився мало хто. Звичайно ж, були закриті школи, аеропорти та деякі заправки - там просто скінчилося пальне.

Загалом близько 5,5 млн осіб з 22 млн залишили свої будинки у Флориді. Очікується, що ураган вдарить по штату, точніше, по місту Тампа та однойменній бухті сьогодні, 9 жовтня, у другій половині дня. «Мілтон» вже називають найпотужнішим за 100 років ураганом, у нього найвища – 5-та – категорія небезпеки та сила вітру у 78 м/с (понад 280 км/год!).

Поки що «Мілтон» йде у бік суші, поступово збільшуючись (як мінімум удвічі), але й потроху слабшаючи (втім, це не врятує узбережжя від удару стихії).

У лікарнях зроблено запас ліків, в армії – гелікоптерів

Поганий характер буяна "Мілтона" змусив президента США Джо Байдена відкласти поїздку до Німеччини на засідання "Рамштайн", заплановане на 12 жовтня. У Пентагоні додали, що «Рамштайн» можуть взагалі перенести на іншу дату – можливо, об'єднати його із засіданням міністрів оборони НАТО 17-18 жовтня.

Десь далеко в космосі з прокльонами втретє переноситься відстиковка корабля Crew 8 Dragon від МКС, на якому має повернутися на землю екіпаж із космонавтом Олександром Гребенкіним. Він мав відстикуватися ще 7 жовтня, але заважали то «Хелен», то тепер «Мілтон», який космонавти бачать над Землею неозброєним оком і розуміють, що повернення відкладається на невизначений термін.

Як повідомляє ВВС, у Майамі було скасовано зйомки заходу за участю кандидата від партії республіканців Дональда Трампа. Організатори заходу наголосили, що безпека учасників зйомок понад усе.

Через передбачуваний шлях урагану в глибині штату Флорида закриті деякі з найбільших і улюблених туристами пам'яток Флориди, у тому числі всі чотири основні тематичні парки Walt Disney World.

У лікарнях узбережжя створюються запаси продовольства, постільної білизни та інших предметів першої необхідності на п'ять днів, а також розміщується персонал, який пройшов підготовку з управління надзвичайними ситуаціями. Понад 3 мільйони людей у ​​центральних та південних районах Флориди наразі перебувають у групі підвищеного ризику сильних гроз, включаючи міста Форт-Майєрс, Сарасоту та Мельбурн.

На своєму шляху до узбережжя ураган «Мілтон» стане "татом", породивши кілька торнадо, стверджують у Центрі прогнозування штормів. «Діти» підуть "гуляти" практично по всьому штату, особливо у центральній та південній його частині. Майамі, Тампа та Орландо ці породження "Мілтона" точно не обминуть.

У Флориді понад 5000 членів Національної гвардії штату було мобілізовано для підготовки до ліквідації наслідків урагану «Мілтон». Крім того, армія США на півночі готує водні транспортні засоби та гелікоптери для пошуково-рятувальних операцій.

Літаюче сміття та шкідливі вібріони

Із серйозних наслідків розгулу «Мілтона» влада виділяє два основні і досить загрозливі.

По-перше, вулиці Флориди ще завалені сміттям та уламками, що залишилися після попереднього урагану «Хелен». Їх просто не встигли зібрати і вивезти, зізналася влада. І тепер вітер «Мілтона» може перетворити невинний шматок вирваної віконної рами на грізну зброю, підхопивши її на високій швидкості і кинувши на чиюсь голову.

По-друге, повені, викликані «Мілтоном», можуть стати причиною потенційно небезпечної для життя інфекції – зараження вібріонами Vibrio vulnificus. Бактерії вібріонів, які зазвичай зустрічаються у теплих прибережних водах, можуть викликати у людей захворювання при ковтанні або при контакті відкритих ран із забрудненою водою.

- Після сильних дощів і повеней концентрація цих бактерій може зрости, особливо у солонуватій та солоній воді, – заявили у Департаменті охорони здоров'я Флориди.