Як часто треба міняти постільну білизну: поради експертів

Третина нашого життя проходить у сні. 

pexels.com

Значну частину свого життя людина проводить уві сні. І дуже важливо, щоб він проходив у комфорті та чистоті. Але без регулярного прибирання брудні простирадла можуть сприяти розвитку алергії, появі висипів на шкірі, астмі тощо, запевняє доктор медичних наук Джейсон Сінгх. За його словами, регулярна зміна постільної білизни — це важлива частина підтримання здоров'я та чистоти.

Експерти зі сну та гігієни рекомендують міняти білизну не рідше, ніж раз на тиждень, – це допоможе запобігти накопиченню пилових кліщів, бактерій та алергенів. Якщо у вас є домашні тварини або ви страждаєте від алергії, постіль треба прати ще частіше — приблизно кожні 3-4 дні​.

Як постільна білизна впливає на сон

Чиста постіль безпосередньо впливає на якість сну. Брудна білизна може містити такі частинки:

Експерти Sleep Foundation наголошують, що саме останні викликають найбільше занепокоєння. Ці мікроскопічні організми живуть у більшості осель, і хоча не кусаються, проте можуть викликати шкірні висипи та подразнення. У людей, схильних до алергій, пилові кліщі здатні загострити симптоми.

- Пилові кліщі розмножуються швидко і харчуються відмерлими клітинами шкіри. На вашому ліжку можуть перебувати сотні тисяч цих істот. Навіть якщо у вас немає алергії на кліщів, малоймовірно, що хтось хотів би спати поруч з такою кількістю мікроорганізмів. Регулярне прання білизни дозволяє значно знизити їхню кількість і покращити гігієну спального місця, - наголошують експерти.  

Коли не можна міняти постільну білизну

Медичних показників щодо заборони заміни постільної білизни немає. Проте у народі існують прикмети та забобони, які стверджують, що не можна міняти постіль у певні дні. Так, не рекомендується міняти постільну білизну у неділю. Адже неділя - день відпочинку, в який краще не затівати прання-прибирання. Кажуть, що після цього вас можуть мучити кошмари та безсоння.

П'ятниця - також невдалий день для цієї процедури. Адже у п'ятницю, за Біблією, було розіп'ято Іісуса Христа. Відповідно до прикмет, можна притягнути безліч дрібних проблем. Також не рекомендується міняти постільну білизну у великі церковні свята.  

Коли правильно міняти постільну білизну, щоб притягнути достаток в дім

Згідно з народними прикметами, найкращий день для зміни постільної білизни — субота, яка традиційно пов’язується з очищенням та підготовкою до відпочинку. Кажуть, що зміна білизни в цей день принесе родині добробут та міцне здоров'я. Також субота вважається сприятливим часом для завершення всіх домашніх справ, щоб спокійно провести неділю у відпочинку та гармонії.

Якщо ви прагнете привернути удачу і матеріальний добробут, ще один вдалий день для прання та зміни постільної білизни — четвер. Цей день вважається днем очищення, як і Чистий четвер перед Великоднем. Перестеляючи ліжко у четвер, можна залучити позитивну енергію, що допоможе принести удачу та фінансову стабільність.

Особливо важливо змінювати постільну білизну саме в Чистий четвер перед Великоднем. Народна мудрість говорить, що це може забезпечити успіх та гарні події впродовж цілого року для всієї родини.

Прикмети про постільну білизну

У народних віруваннях існує багато прикмет, пов’язаних із постільною білизною. Наприклад, не варто міняти постіль перед далекою подорожжю — це може принести невдачу. Інші прикмети, пов’язані з постільною білизною:

Чому не можна міняти постіль у понеділок

Згідно з деякими забобонами, зміна постільної білизни у понеділок може вплинути на удачу та добробут. Вважається, що саме на початку тижня не варто займатися масштабним прибиранням, щоб не "розбовтати" енергію на цілий тиждень.

У які дні не можна прати постільну білизну

Вірування також стверджують, що прати білизну не слід у великі релігійні свята або неділю. Ці дні відводяться для відпочинку і духовного очищення, а не для хатніх справ.

Дотримуючись порад експертів та обережно ставлячись до народних прикмет, ви зможете підтримувати гігієну та затишок у своєму домі на найвищому рівні.