Португальський художник Вітор Рапосо: Сенс моїх картин про Україну один – вона вистоїть

Піщані малюнки-мандали на березі океану, створені художником, недовговічні - але в цьому є своя філософія.

facebook.com/vitor.raposo.376

Замість полотна та пензля – пісок та садові інструменти. Так португальський художник-самоучка Вітор Рапосо створює свої малюнки. Нещодавно на пляжі Прайя Марія Луїза у провінції Алгарве на заході Португалії він намалював гігантську мандалу на честь Дня захисників та захисниць України: коло з візерунками, в центрі якого тризуб та напис VOLIA.

Це вже сьома робота митця, присвячена Україні. На жаль, живуть такі роботи недовго: рано чи пізно їх змиють хвилі океану, кожна робота живе лише до наступного припливу. Однак Вітора це не бентежить: на його думку, в цьому є своя філософія і особлива краса мистецтва. До того ж, саме недовговічність його малюнків допомогла художнику прославитися. Подробиці про свої роботи на піску Вітор розповів Коротко про.

«Моїми пензлями стали… садові інструменти»

– Вітор, картина на піску на честь Дня захисників України та святкування української свободи – це ж не перша ваша робота, присвячена нашій країні. Звідки ви дізналися про Україну? Може, у вас є друзі-українці?
- Джерел новин про Україну чимало. Я знаю про неї з інтернету, читаю новини, дивлюся телевізор та передачі, присвячені війні в Україні. Також мені відомо, що відбувається в цій країні, від моїх українських друзів. Здебільшого вони живуть там, де і я, у місті Албуфейрі. Багато хто з них приїхав до Португалії після війни.
Після початку вторгнення в мене виникло бажання підтримати Україну через мистецтво. І це вже моя сьома робота, присвячена цій країні та її мешканцям. Усі мої картини, присвячені Україні, були виконані на піску, на пляжі біля моря.
– Що ви зображаєте на ваших роботах?
- Я малюю з натхнення. Мої малюнки нагадують величезну мандалу. Мене надихає те, що я бачив колись, часто зображую голуба миру і те, що народжується у моїй голові у процесі творчості.

Усі мої роботи, присвячені Україні, виглядають по-різному, але сенс у них один: Україна вистоїть, а війна закінчиться – і мир знову настане.

– Як оточуючі люди реагують на ваші малюнки?

- Люди завжди позитивно висловлюються про мої малюнки на піску - як у соціальних мережах, так і на пляжі. Вони часто залишають свої коментарі в інстаграмі або зупиняються, щоб побачити процес роботи.

- Як ви взагалі прийшли до такого незвичайного виду мистецтва, чому почали малювати на піску?

- Я почав малювати на пляжі тоді, коли лишився без роботи. Моя творчість починалася з кількох простих подряпин палицею на піску. Але коли я зробив фотографію, мені сподобалося те, що вийшло. Після цього я купив садові інструменти – вони й стали моїми пензликами.

Відтоді я малюю на піску, а мої роботи - відомі у всьому світі.

- Багато часу витрачаєте на створення однієї картини?

- У середньому, на кожен із малюнків на піску йде від трьох до шести годин. До самого процесу створення нової роботи ставлюсь як до медитації, тренування терпіння.

"Коли море змиває мої картини - я почуваюся щасливим"

- Чи не шкода вам, що морські хвилі змиють усю вашу роботу? Стільки часу та старань, а наступного дня від неї може не залишитись і сліду.

– Мені дуже подобається сам процес малювання. Спочатку я малюю, а потім бачу, як мій малюнок зникає у морських хвилях – споглядання цього робить мене щасливим. Завдяки морю наступного дня у мене завжди є чисте полотно, готове для нової роботи.

У цьому є своя філософія, яка вчить насолоджуватися моментом створення краси та вмінням її відпускати. У моїх картин коротке життя, але це ще більше наголошує на швидкоплинних моментах краси у нашому житті.

- Що б ви ще хотіли зобразити на піску найближчим часом?

- У мене багато проєктів на майбутнє як у Португалії, так і в багатьох країнах світу, включаючи Україну.

Також я хотів би продемонструвати своє піщане мистецтво у більш постійних формах та навчити інших людей виражати себе за допомогою піску.