СБУ відкрила справу на режисера фільму «Росіяни на війні» Трофімову

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за ознаками виправдовування російської агресії.

кадр із фільму “Росіяни на війні”

В Україні відкрили кримінальну справу щодо режисера документального фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофімової. Про це 7 жовтня повідомив народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

- Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України ("Виправдовування та визнання правомірною російської агресії"). Стежимо за перебігом, — написав він у своєму Telegram-каналі.

Нардеп також опублікував відповідь першого заступника Генерального прокурора Олексія Хоменка на своє звернення. У листі сказано, що досудове розслідування СБУ розпочала 3 жовтня.

Юрчишин зазначив, що Анастасія Трофімова незаконно перетнула державний кордон України разом із російськими військами та випустила фільм, в якому російських окупантів “подають із людським обличчям”. 

- Трофімова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади. Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського закону. І саме Україна має першою відкрити справу щодо Трофімової, — заявив він.