В Україні почали давати гранти на ракети, у планах — порохові заводи

Держава провела дерегуляцію ринку пороху, щоб маскувати заводи через треті компанії.

facebook.com/Brave1ua

У 2024 році в Україні почали надавати гранти на розробку ракет, а у 2025-му планують гранти для порохових заводів. Про це заявив віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки й технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на саміті Defense Tech Valley, повідомили видання Mind та "Економічна правда".

- Скажу по секрету, цього року почали видавати гранти на ракети. У наступному – будемо видавати на порохові заводи. Закликаю інвесторів, бізнес: подумайте про це. Компанії отримують безповоротні гранти, які ми даємо як гарантію, що ваші інвестиції будуть окупатися, — сказав він.

За словами Федорова, держава провела дерегуляцію ринку пороху й вибухових речовин та дала можливість маскувати заводи через треті компанії.

Перший міжнародний інвестиційний саміт Defense Tech Valley пройшов 3-4 жовтня. У своєму телеграм-каналі Михайло Федоров написав, що Україна створює "Кремнієву долину" для оборонних технологій.

- Назва для нас не випадкова, саме війни — двигун технологічних революцій. Кремнієва долина — один із прикладів. Ще 1933 року Військово-морські сили США стимулювали розвиток долини, інвестуючи в аерокосмічну галузь. Друга світова прискорила виробництво радарів, а холодна війна дала поштовх R&D-електроніці та напівпровідникам. Так з'явилася Кремнієва долина. Щось схоже відбувається зараз і в Україні — ми швидко створюємо власну «долину» в оборонній сфері, — заявив він.

Організатором саміту став кластер Brave1, який запустили 26 квітня 2023 року. Він надає державні гранти, а також проводить заходи для знайомства розробників з інвесторами.