Вироби з уламків Су-24, двигун «Шахеда» та косметичка окупанта: трофеї в інтернет-оголошеннях

Віртуальні ринки заповнені пропозиціями щодо продажу воєнних трофеїв.

olx.ua

Сьогодні на просторах інтернету можна зустріти не лише запчастини до « Шахедів », а й навіть вироби з уламків літаків! Журналіст Коротко про зібрав найнесподіваніші пропозиції.

Двигун від "Шахеда"

Ця пропозиція буквально підірвала мережу. Двигун від «Шахеда», зовні майже цілий, коштує 40 000 гривень. Люди в коментарях активно обговорюють можливі цілі, які змусять когось його купити. Найпопулярніше припущення - адаптувати його до велосипеда, і вийде повноцінний "мопед", як і називають БпЛА в сучасному українському сленгу. Щоправда, експерти застерігають, що така конструкція і злетіти може.

Уламки Су-34, збитого під Бородянкою

Один із найцікавіших лотів, які зараз продаються на ОЛХ, - уламки літака Су-34, збитого під смт Бородянка, що на Київщині. Точніше, вироби із них.

Наприклад, прес-пап'є «Цегла» вартістю 10 тисяч гривень із турбіни винищувача-бомбардувальника Су-34. На прес-пап'є нанесено лазерне гравіювання з інформацією про літак. Є й сертифікат, що підтверджує, що прес-пап'є справді із «сушки».

Виробів із цього літака продається кілька. І що важливо, всі лоти, вони ж деталі, мають унікальний заводський номер.

Добова пайка «Дружба народів»

Інший продавець пропонує 2 комплекти індивідуального раціону харчування, він же добовий ІРП «Дружба народів». Затрофеєні в Харківській області, в ідеальному стані, не розкриті. В них галети армійські з борошна пшеничного 1-го сорту, консерви «Плов з яловичиною», «М'ясо птиці з квасолею та овочами», «Печеня по-домашньому», «Яловичина з крупами та овочами», «Гуляш з гречаною кашею», «Шинка з м'яса та птиці» і так далі. Ціна одного комплекту – 3 тисячі гривень.

Рюкзак з підсумком часів СРСР

Продається рюкзак з підсумком. З огляду на їх стан, ще радянські. Найімовірніше, раніше рюкзак належав комусь із російських мобілізованих, який вважав, що немає нічого кращого за «дідівське спорядження». А тепер його речі продають на ОЛХ за 924 гривні.

Печатка військової частини

Лот часів початку повномасштабного вторгнення – трофейна печатка військової частини 2144 за номером 186. Її оцінюють у 700 гривень. Зазвичай, такі печатки використовуються для опечатування складів або ящиків з патронами. Була затрофеена на Київщині.

Спальний мішок

Один із продавців пропонує спальний мішок ЗС РФ, забарвлення з прийнятим у ворогів маркуванням «цифра». Був затрофеєний під час контрнаступу ЗСУ у Харківській області. Ціна пристойна – 4500 грн.

USB-кабель для прошивки радіостанцій «Азарт»

Ще один незвичайний трофей – кабель для прошивки радіостанцій «Азарт», яка росіянами видавалася за найбільше досягнення у розробці сучасних засобів цифрового зв'язку.

Самої радіостанції немає, а кабель є. У хорошому стані. Тому й ціна 6500 гривень.

Косметичка «орка»

Цікавий лот знову із Харківської області – косметичка солдата ЗС РФ. Косметичка повністю набита різного роду кремами. Там і гелі для гоління і після, і зубна паста, і швейний набір, і шампуні з бальзамами, навіть гребінець для волосся. Щоправда, тюбик із шампунем практично порожній. Схоже, охайний був окупант. Тепер його косметичка коштує 3800 гривень.

Шеврони ЗС РФ та ПВК «Вагнер»

Різних шевронів продається безліч. І, напевно, можна зрозуміти, хто може стати їх потенційним покупцем – колекціонерів різного штибу в народі вистачає. З усіх пропозицій рідкісним видався шеврон, який належав одному з бойовиків «Вагнера». Ціна – 500 гривень.

Корпус від російської рації

Продається коробка з-під рації російських окупантів. Начинка в ній відсутня, залишився лише бакелітовий корпус із роз'ємами та застібками. І ось тут питання «кому це взагалі може бути потрібне?» здається більш ніж доречним. Натомість ціна «не кусається» – 550 гривень.