Нерухомість у Карпатах: «хатинка з грубкою» за 5000 доларів та палаци в асортименті

Будиночки та земельні ділянки в західній частині країни користуються стабільною популярністю і стрімко зростають у ціні.

Продам хату і земельну ділянку в Карпатах

Купівля хатинки в Карпатах вважається вигідною інвестицією та вкладенням у власний релакс та здоров'я. Ціни на таку нерухомість завжди були вищими, ніж у середньому по країні. А зараз, коли це шанс втекти від тривог і не залежати від загроз відключення опалення, інтерес до такого житла знову почав зростати.

Ближче до кордону

Як мінімум двічі на рік зростає попит на житло – оренду чи навіть покупку – у передгір'ї чи схилах Карпат: у зимовий та літній сезон. Туристи залежно від товщини гаманця можуть залишити в селах суму, яку можна порівняти з річним бюджетом топового менеджера солідної фірми. А хтось і взагалі готовий переїхати сюди жити – подалі від міського шуму та сирен повітряної тривоги. До речі, саме ця віддаленість від міст зараз вважається найважливішою умовою купівлі житла, тоді як раніше вся увага майбутніх мешканців акцентувалася на свіжому повітрі та чудових краєвидах.

Перший бум на приватні будинки в Карпатах після повномасштабного вторгнення Росії в Україну припав на літо 2023-го. Українці попрямували подалі від міст, що обстрілювалися, - ближче до кордону. Як розповідали тоді рієлтори, ціни на карпатську землю – не найвищі, скоріше, бюджетні – стрибнули одразу у 2-3 рази. Що ближче до туристичних центрів на кшталт Буковеля, то швидше дорожчала «сотка» та квадратний метр. Доходило до 2000 доларів за сто квадратів землі, але цим цікавилися заможні українці та потенційні інвестори.

Щодо «простого» люду, то вони почали купувати будинки в навколишніх селах, де господарі просили по 100-300 доларів за «сотку» землі. У "нерозкручених" селах значно дешевше земля та будинок.

Після невеликого затишшя і навіть спаду зацікавленості зараз до карпатської нерухомості знову зростає інтерес. Цілком імовірно, що українці шукають недороге житло на зимовий період. Пічне опалення, вода хоча б із колодязя та вай-фай – той мінімум, який необхідний, щоб провести зиму на віддаленні від тривог та у певному комфорті.

"Свій куточок" для інтровертів за $5000

Журналістка Коротко про завітала на сайти нерухомості. Купувати будиночок вже можна, маючи у кишені хоча б 200 тисяч гривень (5000 доларів). Господарі будинку в Чернівецькій області скромно називають стан їх нерухомості як «житловий», виділяють великими літерами слово «ВАЙ-ФАЙ» в оголошенні і готові торгуватися. Самотня хатинка, звичайно, виглядає скромно, проте у вмілих руках може стати притулком для інтровертів, любителів тиші та відключених телефонів. Три кімнати, 60 квадратних метрів, сарай – скромно та економно.

Додати ще тисяч сто – і це вже будинок, що потребує ремонту, але за 44 км від кордону (Самбірський район). Будинку більше 65 років, він дерев'яний і злегка розхитаний, натомість поряд є свердловина, проведено електрику, тільки немає газу та санвузол у дворі – все лише за 7500 доларів. За три дні оголошення набрало більше 20 тисяч переглядів, і явно скоро тут буде новий господар.

Чим вище піднімається ціна, тим довше опис будинків. Після позначки 500 тис. грн починаються в основному цегляні будинки у стані «жити можна». До цієї цифри зазвичай вимагають ремонту, а щось – і завершення будівництва. Видно, що на продаж виставлені давно не житлові, старі будинки, і левову частку їхньої ціни становить саме розташування – далеко від місць бойових дій, гори.

Від майже мільйона гривень починаються зручності. Будинки стають добротнішими, в сараях, що додаються, вже обговорюється запас дров, земельки теж йде чимало, а самі будівлі злегка молодшають. Наявність дороги для легкових автомобілів вказується окремим пунктом – і це важливо: значна частина будинків розташована там, де про дороги давно не згадували, і часто потрапляють на фото. Про смереки та річки пишуть далеко не першими пунктами привабливості: спочатку – наявність нормальної дороги, відстань до найближчого міста (або до найближчого курорту), інтернет та електрика, і лише потім – свіже повітря, чиста вода та наявність правильно оформлених документів на землю та будову.

Карпатське шале – «всього» 17 млн

Верхня цінова планка, звичайно, виглядає космічною – знайшлися будинки (пардон, резиденції, садиби, лоджі, VIP-будинки та шале) вартістю мільйонів у 30-40 (у гривнях). Це і краса, і комфорт, і гостьовий будиночок, і особистий бювет із джерельною водою. Більш скромні будиночки - за 3-5 мільйонів гривень.

Активно продається нерухомість у Буковелі, незважаючи на середній цінник у 15-17 млн ​​грн за прибуткові будинки-котеджі з басейнами. Кілька разів в оголошеннях зустрілося навіть привабливе слово «розстрочка» (котедж у селі Яблуниці за 15,7 млн ​​грн). Трохи дешевше можна придбати всю базу відпочинку (щоправда, без розстрочки).

Звичайно, все це вже, дійсно, садиби та маєтки для нових українських поміщиків, яких справді хвилює, чи чиста вода в озері навпроти та чи обладнаний берег для відпочинку, а також висота ялинок та товщина смерек. Про наявність пічного опалення, доступності інтернету, нової електропроводки в таких будинках і згадувати незручно.

Як показує аналіз виставлених на продаж будинків у горах, це задоволення не для всіх. Карпатське житло дороге і у продажу, і в обслуговуванні. Одне слово – гори.

Погляд новосела

«Ми постійно платимо та платимо»

Своєю історією з Коротко про поділилася переселенка з Донецької області Євгенія Камишенко.

- Ми цього літа купили будинок, трохи недобудований, у Львівській області. З вікна чудовий краєвид, у дворі є свердловина з водою. Купили, вважай, за малий «прайс» – 15 тисяч доларів будинок із трьома кімнатами та великим городом.

І почали вкладати: автономне опалення, електрика, вигнати решту стіни, доробити дах, встановити на городі автополив… На всі ці роботи ми шукали майстрів і знаходили з великими труднощами у Львові. За поїздку на роботу до нашого села вони брали додаткові гроші. І це, дякувати Богу, до нас йде нормальна асфальтована дорога, а не ґрунтові «веселі гірки», інакше цінник зріс би втричі за таку нещадну експлуатацію автомобіля.

Всі ці технічні умови, документи, дозволи на підключення – все оформляється в службах дуже неспішно і з труднощами. У робітників щотижня свята (вони дуже всі віруючі), тому якщо декілька днів вони з'явилися в будинку - це удача. І ми постійно платимо, платимо, платимо – це називається гірська надбавка. Виклянчити у продавця доставку - окрема тема, вони не хочуть їхати в гори і накручують цінник так, що хоч сам бери та тягни.

Але вигляд із вікна прекрасний, тут нічого поганого сказати не можу!