Де і як зберігати горіхи вдома. У шкаралупі, в полотняному мішку, у морозилці чи в меді

У кухонній шафі корисні ядра прогіркнуть і смакуватимуть хіба що комахам.

theproducepack.com

Мигдаль, пекан, фісташки, макадамія, кеш’ю і, звісно, волоські. Усі горіхи смачні, корисні, але примхливі щодо умов зберігання. Про те, чому горіхи можуть прогіркнути, де краще їх зберігати, а також який продукт може надовго «законсервувати» ядра – у матеріалі Коротко про.

Якісна упаковка від матінки-природи

Ще зі школи знаємо: у складі горіхів велика кількість жирів. А саме корисних ненасичених жирних кислот, які, на жаль, дуже бояться тепла і світла. Тримаєте очищені горішки у тарілці на столі у світлій кімнаті? Прогіркнуть за кілька днів. Заховали у темну кухонну шафку? Там теж швидко зіпсуються, тому що надто тепло. Ще й міль з’явиться.

Тому, щоб вберегтися від набридливих комах та гірких горіхів, запам’ятайте основне правило зберігання: обирайте лише прохолодне сухе місце. Горіхи можна зберігати у облаштованому підвалі чи холодильнику. Прохолода не дасть ненасиченим жирам розщеплюватися, що сповільнить псування продуктів. Очищені горішки не псуватимуться в холодильнику впродовж пів року. А в морозильнику їхній термін придатності – аж до 1 року. Щоправда, розморожувати волоські чи фундук ще та морока: треба висипати ядра одним шаром на папір, що вбиратиме вологу. А потім просушити горішки в духовці.

Упаковка. Почнімо з того, що горіхи мають свою якісну упаковку, яку придумала матінка-природа, – це шкаралупа. У ній ядра зберігаються довго. А ось поліетиленовий пакет - не найкраща упаковка для зберігання горіхів. У підвалі горіхи у шкаралупі можна зберігати у полотняних мішках, сітках-«авоськах». Для холодильної чи морозильної камери підійдуть пластикові контейнери.

Тепер підготуємо горіхи до зберігання. Продукт попередньо треба обов’язково пересортувати, відкинути пошкоджені плоди і ретельно висушити цілі. Якщо хоч один горішок у ємності для зберігання залишиться вологим, то через місяць-другий зіпсуються усі решта.

До речі, цікавий факт: експерти стверджують, що деякі сорти горіхів краще з’їсти швидше, не зберігати до нового врожаю. Це макадамія, кедрові горіхи, кеш’ю та бразильські горіхи. А волоські горіхи, фундук, мигдаль і фісташки якраз підходять для довготривалого зберігання.

Як зберігати волоські горіхи?

Висушені у шкаралупі - у полотняному мішку, сітці, коробці у темному, сухому, прохолодному місці. Таким чином горіхи можна зберігати до пів року.

Висушені очищені ядра краще тримати в пакеті у морозильнику. Там зберігатимуться аж цілий рік, а то й довше. А ось очищені і ще свіжі горішки – лише 4-5 діб у холодильнику, у скляній і герметично закритій тарі.

Як зберігати фундук?

Знову ж, найдовше зберігатиметься у шкаралупі. Правила зберігання точнісінько такі ж, як і для волоського горіха. Щоправда, у морозильній камері фундук може зберігати свої смакові якості аж до 4 років! Низька температура морозильної камери знижує ризик псування та появу плісняви.

Як зберігати мигдаль?

 У сухому місці з температурою до 5 °C – тобто у холодильнику. Там мигдаль у шкаралупі зберігатиметься до 1 року, в очищеному вигляді – до 9 місяців. У замороженому вигляді мигдаль зберігається до 3 років. Холод допоможе зберегти свіжість і хрумку структуру горіха. Перед зберіганням в холодильнику краще пересипати горіхи у пластиковий контейнер. Плануєте заморозити мигдаль? Тоді краще заморожувати горішки невеликими порціями у спеціальних пластикових пакетах зі зручною застібкою.

Як зберігати фісташки?

Для тривалого зберігання обирайте горішки в шкаралупі. Навіть напіврозкрита захищає від цвілі, вологи, комах.

Найдовше фісташки пролежать у морозилці – до 3 років. У холодильнику горіхи зберігатимуться 9-12 місяців, у кухонній шафі максимум пів року. Увага: фісташки швидко вбирають сторонні запахи, тому краще не класти їх біля надто ароматних продуктів чи спецій.

А в очищеному вигляді термін зберігання фісташок короткий – до 3 місяців і тільки у контейнері. На тарілці в кімнаті зіпсуються вже за кілька тижнів.

Як зберігати арахіс?

Відомо, що це не горіх, а біб. Але в українських магазинах та на ринках серед горіхового розмаїття обов’язково є й арахіс.

Щоб арахіс довго залишався свіжим і хрустким, його потрібно зберігати в сухому та прохолодному місці, наприклад, у контейнері або скляній банці з герметичною кришкою. Свіжий арахіс - достатньо вологий продукт, і при неправильному зберіганні він швидко запліснявіє. У шкаралупі і в холодильнику він зберігає свої властивості до року, в очищеному вигляді – приблизно 2 місяці. Можна спробувати його і заморозити. У морозилці очищені ядра мають термін зберігання до 9 місяців. Але якщо у горіха з’явився неприємний гнилий запах, одразу викидайте його у смітник.

Мед як консерватор

Ще один цікавий і дійсно дієвий метод зберігання горіхів – це залити їх медом. Такий продукт довго зберігається, смакує, корисний, і міль його не зачепить. До речі, така медово-горіхова баночка ще й є завжди гарним подарунком (а попереду  вже зимовий сезон свят).

Отож, горіхи в меді

Горіхи попередньо очистити від шкаралупи, добре промити, просушити, трішки (до 2 хвилин) просмажити на сковороді. Остудити, засипати у стерилізовану банку. Заповнити банку треба на ¾ її вмісту. І залити усе це медом. Закрити кришкою, залишити у темному сухому місці настроюватися. Через 3-4 дні медово-горіховий десерт вже можна їсти. Горіхи з медом – вдалий тандем, адже містять чимало вітамінів і мікроелементів.

Горіхові козинаки

Ще один варіант довготривалого зберігання горіхів.

Інгредієнти:

Горіхи очистити від шкаралупи, промити, просушити. Подрібнити ножем або у блендері, але так, щоб залишались шматочки. Обсмажити на сковороді приблизно 5-7 хвилин. Туди ж додати мед і цукор. Суміш постійно помішувати, доки структура не стане в’язкою.

Розстелити на столі або іншій рівній поверхні пергамент. Вилити на нього суміш, трішки остудити. Змочити руки у воді і сформувати з медово-горіхової суміші прямокутний пласт до 5 мм завтовшки. Його можна нарізати будь-якими шматочками. Охолоджені козинаки зберігати у пергаменті у сухому місці.