Telegram з 2018 року розкриває IP-адреси та телефони злочинців, - Дуров

Власник месенджера заявив, що анонсовані зміни у роботі не є новими, але були спрощеними.

t.me/durov

Telegram з 2018 року розкриває владі IP-адреси та номери телефонів злочинців у більшості країн. Про це 2 жовтня заявив CEO месенджера Павло Дуров у своєму каналі. Він пояснив, що анонсовані 23 вересня зміни до політики безпеки не є абсолютно новими, проте були уніфіковані для різних країн.

- Щоб зменшити плутанину, минулого тижня ми оптимізували та уніфікували нашу політику конфіденційності у різних країнах. Але наші основні засади не змінилися. Ми завжди прагнули дотримуватись відповідних місцевих законів — доти, доки вони не суперечили нашим цінностям свободи та конфіденційності, — заявив Дуров.

За словами власника Telegram, згідно з політикою конфіденційності месенджера, з 2018 року він може розкривати владі IP-адреси та номери телефонів злочинців у більшості країн.

- Щоразу, коли ми отримували правильно оформлений юридичний запит по відповідних лініях зв'язку, ми перевіряли його та розкривали IP-адреси/номери телефонів небезпечних злочинців. Цей процес існував задовго до минулого тижня. Наш бот @transparency демонструє саме це. Цей бот показує кількість опрацьованих запитів на дані користувачів, — розповів він.

У Бразилії Telegram розкрив дані за 75 юридичними запитами у першому кварталі 2024 року, 63 - у другому та 65 - у третьому. В Індії, найбільшому ринку месенджера, Telegram задовольнив 2461 юридичний запит у першому кварталі, 2151 - у другому та 2380 - у третьому.

- У Європі у третьому кварталі спостерігалося зростання кількості дійсних юридичних запитів, які ми отримали. Це зростання було викликане тим, що більше органів ЄС почали використовувати правильну лінію зв'язку для своїх запитів, передбачену законом ЄС DSA. Інформація про цю контактну точку була загальнодоступною для всіх, хто переглядав вебсайт Telegram або шукав у Google "адрес Telegram ЄС для правоохоронних органів" з початку 2024 року, — заявив Дуров.

Засновник Telegram підсумував, що месенджер "був створений для захисту активістів і простих людей від корумпованих урядів та корпорацій" і "не дозволяє злочинцям зловживати платформою або уникати правосуддя".