У Міноборони хочуть дозволити 17-річним призовникам ставати на військовий облік онлайн

Призовників, які перебувають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях, можуть звільнити від явки до ТЦК.

zoda.gov.uа

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким в Україні можуть дозволити українцям призовного віку ставати на військовий облік онлайн. Документ опубліковано на сайті парламенту.

У розробленому Міноборони законопроєкті йдеться, що призовники можуть стати на військовий облік та уточнювати свої дані через сервіс "Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста". Для цього їм відвідувати ТЦК не потрібно, що дозволяє стати на облік 17-річним призовникам, які перебувають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях. Також автори документа пропонують ліквідувати комісії, які проходять призовники перед постановкою на облік та скасувати проходження медоглядів.

У Міноборони уточнили, що призовники, які навчаються у вишах, проходитимуть медогляд перед практичними заняттями базової військової підготовки. Зміни також передбачені і для жінок, які бажають пройти військову підготовку – їх братимуть на військовий облік призовників перед направленням на службу, але за власним бажанням. На облік військовозобов'язаних українок пропонують ставити після підготовки.