Вчена з Волині перемогла у конкурсі мікробіологів, створивши вишивку із бактерій

Її робота була визнана найкращою на щорічному конкурсі.

medicine.rayon.in.ua

Бактеріолог Руслана Таранюк із Волині створила вишивку з використанням бактерій на хромогенному середовищі. Ця робота принесла їй перемогу у всеукраїнському конкурсі мікробіологів. Про це пише LVIV.MEDIA.

Для своєї вишивки вчена застосувала хромогенне середовище, яке дозволяє швидко розпізнавати різні мікроорганізми. Вона пояснила, що це середовище часто використовується для виявлення небезпечних бактерій, таких як Streptococcus agalactiae, що викликає серйозні хвороби новонароджених. Ця методика допомагає прискорити діагностику інфекцій та призначити лікування вчасно.

- У мене виникла ідея на конкурс малюнку зробити вишивку бактеріями на хромогенному середовищі. Для цього необхідно враховувати, як і на якому хромогенному середовищі, яким кольором буде рости той чи інший мікроорганізм. Спочатку необхідно підготувати ескіз і за ескізом вже робиться малюнок, - розповіла Таранюк.

Як зазначила бактеріолог, ідея використати вишиванку у своїй роботі також має патріотичне посилання. У такий спосіб авторка вирішила продемонструвати, що навіть на такому вузькоспеціалізованому середовищі, як стрептококи групи В, можна зробити цікавий малюнок. В результаті її роботу було визнано найкращою на щорічному конкурсі мікробіологів, організованому українським виробником поживних середовищ. Журі відзначило не лише наукове значення роботи, а і її творчий підхід до мікробіології.