Що про Україну пише ЦРУ: Країна трохи менша за Техас, у чверті населення – ожиріння

Довідкова інформація, представлена ​​на офіційному сайті американських розвідників, змушує задуматися.

ania.com

Якщо хтось вирішить вивчати історію України за інформацією з порталу Центрального розвідувального управління США (сторінка « Всесвітня книга фактів »), то він дізнається про нашу країну багато – але не факт, що правду. Коротко про - про те, як американські розвідники уявляють нашу державу на підставі тих фактів, які вони звідкись взяли.

Київська Русь – війна – Чорнобиль

З перших рядків "Всесвітньої книги фактів", розділ «Україна», можна дізнатися таке: «Україна була центром першої східнослов'янської держави, Київської Русі, найбільшої та наймогутнішої держави в Європі у X та XI століттях. Ослаблена міжусобицями та монгольськими навалами, Київська Русь була включена до складу Великого князівства Литовського і зрештою до Річ Посполитої. Культурна та релігійна спадщина Київської Русі заклала основу українського націоналізму»…

Далі згадана Козацька Гетьманщина, поглинання України Російською імперією, статус «житниці» СРСР, два голоди (1921/22 та 1932/33), «від яких загинуло понад 8 мільйонів людей. У Другій світовій війні німецькі та радянські армії були відповідальні за ще сім-вісім мільйонів смертей».

Після Другої світової довідкова інформація про Україну продовжується 1986 роком, коли «раптовий стрибок напруги під час випробування реакторних систем на Чорнобильській електростанції в Україні спровокував найстрашнішу ядерну катастрофу в історії, вивільнивши величезну кількість радіоактивних матеріалів».

Потім – одразу незалежність («Хоча Україна переважною більшістю голосів проголосувала за незалежність у 1991 році, коли Союз Радянських Соціалістичних Республік (СРСР) розпався, демократія та процвітання залишалися недосяжними, а спадок державного контролю, політики заступництва та повсюдної корупції гальмував зусилля у проведенні економічних реформ, приватизації та громадянських свобод»).

Події 2014-2022 років подано скупо, але, принаймні, факти не переробили. При цьому Петро Порошенко називається «прозахідним президентом», а Віктор Янукович та Володимир Зеленський залишилися без жодних пояснень свого вектора управління.

На перехресті континентів

Після зазначених цифр площі нашої країни з приміткою про анексію Росією Криму у 2014 році, можна дізнатися, що Україна знаходиться на 48-му місці з 256 у списку країн зі зменшенням розмірів. «Стратегічне розташування на перехресті між Європою та Азією; друга за величиною країна в Європі після Росії», - резюмують розвідники.

Площу території України в ЦРУ порівняли з розмірами деяких американських штатів: «Майже вчетверо більше за Джорджію; трохи менше Техасу».

Для американських аналітиків додамо ще порівнянь: у чотири рази більше за Непал, трохи менше за Афганістан; удвічі більше Італії, удвічі менше ПАР тощо.

Потім у ЦРУ пішли найлегшим шляхом і насмикали в інтернеті матеріалів для вивчення України з джерел, що датуються різними роками. Наприклад, площі сільськогосподарських угідь України (71,2%) – це інформація 2018 року, а площі зрошуваних земель (4350 кв. м) – вже 2020-го. Не те щоб це якось позначалося на сприйнятті нашої країни іноземцями… Але мінус роботі «українського відділу» ЦРУ можна поставити: не можете перевірити дані і дати свіжі – краще взагалі не давайте.

Населення - 35 мільйонів

У цьому розділі ЦРУ оперує даними взагалі 2001 року, коли в Україні відбувався перепис населення. У всякому разі, етнічний склад жителів країни зазначений саме на цю дату: «Українці 77,8%, росіяни 17,3%, білоруси 0,6%, молдавани 0,5%, кримські татари 0,5%, болгари 0,4%, угорці 0,3%, румуни 0,3%, поляки 0,3%, євреї 0,2%, інші 1,8%. Як і мови: «Українська (офіційна) 67,5%, російська (регіональна мова) 29,6%, інші (включаючи кримськотатарську, молдавську/румунську та угорську) 2,9%».

А ось «Усього населення» - 35 млн 661 тис. 826 осіб – це явно цифра не з 2001 року, а цілком з 2022-2024-х, адже відразу ясно зазначено: «Кількість жінок 18 млн 151 тис. 677 (оцінка на 2024 рік)».

Не те щоб ми чіпляємося, але таке жонглювання датами та цифрами для серйозної організації навряд чи прийнятне. І якби тільки цим обмежувалося! Взяти хоча б статистику з релігій. Хлопці оперують даними 2013 року – у них тут і «Православна церква України (ПЦУ), і Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) та Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) плюс українські греко-католики, римо-католики, протестанти, іудеї». І все це після того, як в Україні відбулася масштабна реформа церкви, що залишилася для ЦРУ, мабуть, непоміченою.

Зі свіжого (дані на 2024 рік): середній вік українця – 44,9 рік (чоловіки – 41,4, жінки – 49,2). Не плутати із тривалістю життя: живемо ми, за даними ЦРУ на 2024 рік, у середньому 70,5 років (чоловіки – 65,4 роки, жінки – 75,8).

А ось рівень поширеності контрацепції в Україні розвідники датують 2012 роком – 65,4%, напевно, припускаючи, що за 12 років зміни у цій сфері незначні. Або не знайшли нових даних МОЗ України. Як і рівня ожиріння серед дорослого населення України – 2016 року таких було 24,1%. Чи стало огрядних українців більше чи менше за вісім років – такої інформації ЦРУ або не роздобуло, або тримає в секреті.

Красива графа «Очікувана тривалість навчання у школі (від початкової до вищої освіти)» вказує розвідникам, що українці витрачають на це 15 років – школа+виш. Шкода, немає порівняльної таблиці… Хоча якщо пробігти списки інших країн самостійно, то можна побачити, як у ЦРУ впевнені, що в Афганістані дівчатка навчаються 8 років (тоді як середня і вища освіта вже давно там закрита для жіночої статі). Та й по Україні розвідники схибили, не врахувавши 6-річну підготовку лікарів, наприклад.

Напівпрезидентська республіка

Система правління в Україні називається «змішаною» або «напівпрезидентською» республікою, в якій, крім президента, є посада прем'єр-міністра та уряд, причому уряд несе відповідальність перед законодавчим органом держави. Економіка визнана «з доходом нижчим за середній, яка не входить до ЄС», Україну називають ключовим експортером пшениці та кукурудзи.

«Економіка поступово відновлюється після скорочення ВВП на 30% на початку війни. Збитки інфраструктури та сільського господарства компенсуються стійкістю споживачів та бізнесу. Міжнародна допомога стабілізувала валютні резерви, що дозволило забезпечити керований валютний курс. Є прогрес у проведенні антикорупційних реформ», - доповіли агенти ЦРУ, і це не може не радувати. Реальний ВВП у 2023 році був у півтора раза менший, ніж у 2021-му, але трішки більше, ніж у важкому 2022-му. Щоправда, продовжується падіння експорту, а головними експорт-партнерами України названо Польщу, Румунію, Туреччину, Китай та Німеччину. Експортує Україну в основному кукурудзу, олію, пшеницю, залізну руду, ріпак.

Загалом нічого для нас нового чи несподіваного, американці бачать нас саме такими. І не надто хочуть вдумуватися в принцип жонглювання даними: за результатами цієї еквілібристики, рівень смертності в Україні, за даними ЦРУ, становить 18,6 на 1000 осіб, що є найвищим показником серед усіх країн світу. Поряд із цифрою скромно у дужках зазначається, що це «оцінка 2024 року».

Щоправда, з якої схованки розвідники ЦРУ витягло ці цифри – так і залишиться великим секретом. Автори матеріалу знайшли у відкритому доступі збірку «Статистичний щорічник України» за 2022 рік, де загальний коефіцієнт смертності населення – 18,5% – але це дані за підсумками 2021 року! Згадуємо пандемію COVID-19 та щоденні сумні зведення мартиролога. Також переважна більшість померлих, якщо вірити нашій статистиці (а ми їй віримо більше, ніж американській), це люди віком 70+. Найуразливіша група по «короні»! Але саме ця цифра увійшла до американської оцінки 2024 року.

Отже, факти про Україну у «Всесвітній книзі фактів» ЦРУ можна вважати цікавими, але частково далекими від істини. На жаль, багато читачів «книги» це так і не зрозуміють.