Якою групою продуктів не варто зловживати: думка дієтологів та експертів

Попри те, що всі продукти мають своє місце у раціоні, важливо звертати увагу на їхню якість та кількість.

Greta Hoffman/pexels.com

В наш час постійних повітряних тривог, безсонних ночей та надзвичайних стресів дуже важливо зберегти своє здоров’я. І допомогти цьому допоможе збалансоване харчування, адже воно є фундаментом не лише для стрункого тіла, але й для здоров’я всього організму, запевняє лікар-дієтолог Катерина Пашко.

- Від харчування залежить наше здоров'я і всі наші хвороби. Тобто як ми харчуємось, так наш організм і буде реагувати. Скільки років ми проживемо і в якій вазі ми проживемо ці роки - все це залежить саме від харчування, - зазначила дієтолог.

Вона додала, що збалансоване харчування ідеально підходить як молодим, так і людям похилого віку, які хочуть скоректувати свій рівень інсуліну та холестерину. Проте воно не підходить тим, у кого є аутоімунні або хронічні захворювання в стадії загострення. 

Також варто пам’ятати, що не всі продукти однаково корисні і деякі з них можуть завдати шкоди організму при надмірному вживанні. В цілому дієтологи виділяють кілька груп продуктів, які важливо вживати помірно або взагалі уникати.  

Які існують групи продуктів?

Корисні продукти

Це продукти, багаті на поживні речовини, вітаміни, мінерали й антиоксиданти. До них належать:

За словами дієтолога й тренера з харчування Ольги Коваленко, на останній пункт треба звернути особливу увагу, оскільки вказані продукти містять корисні жири, які відіграють вирішальну роль в нашому організмі і їхня нестача може призвести до багатьох серй‌озних проблем, таких як гормональні порушення, зниження розумових функцій, ослаблення імунітету та інших.

- Корисні жири є необхідними для вироблення статевих гормонів. недостатність корисних жирів може викликати нерегулярні менструальні цикли, зниження лібідо та проблеми з фертильністю у жінок.  Омега-3 жирні кислоти допомагають боротися із запаленнями в організмі. без достатньої кількості цих жирів імунна система стає вразливою, що підвищує ризик інфекційних захворювань і хронічних запальних процесів. Вітаміни A, D, E, K потребують жири для засвоєння. Недостатня кількість жирів у раціоні призводить до дефіциту цих важливих вітамінів, що може спричинити погіршення зору, проблеми з кістками, погіршення стану шкіри та слабкість імунітету, - наголошує експерт. 

Нейтральні продукти

Вони не приносять шкоди, але й не мають великої користі для організму. До них відносять такі продукти, як: 

Їх можна включати до раціону, але краще поєднувати з кориснішими альтернативами, такими як цільнозернові аналоги.

Важкі продукти

Це ті, що можуть спричиняти навантаження на травну систему або містять велику кількість калорій, жирів, солі та цукру. Серед них:

Експерти наголошують: продукти цієї категорії варто споживати дуже рідко або повністю виключити з раціону.

Якої групи продуктів не існує?

Існує міф про «суперпродукти» — тобто такі, що мають магічну здатність покращувати здоров’я. Насправді жоден продукт не може забезпечити всіма необхідними речовинами. Здорове харчування — це збалансований підхід, коли ви отримуєте різноманітні поживні елементи з різних джерел.

Які продукти не варто їсти, щоб бути здоровим?

Експерти рекомендують уникати продуктів, які можуть спричиняти негативні наслідки для здоров’я:

Таким чином, хоча всі продукти мають своє місце у раціоні, важливо звертати увагу на їхню якість і кількість. Здоровий раціон має бути різноманітним, переважно з акцентом на корисні продукти, тоді як важкі й шкідливі варто вживати лише іноді або взагалі виключити з раціону.