Розробник всюдихода-амфібії "ТАХА": Працює при -40 °С до +40 °С, рухається на будь-якому ґрунті

На озброєння ЗСУ надійшла нова унікальна машина.

надано Ігорем Корніловим

Днями Збройним Силам України дозволили експлуатувати новий всюдихід-амфібію від вітчизняного розробника під назвою «ТАХА». Машина може розвертатись на місці і має невеликі габарити, чудово маневрує на обмеженому просторі, що є перевагою над ворогом у сучасній війні.

Як стверджують розробники, тиск шин «ТАХА» менший від людської ноги, що дозволяє їй рухатись на сипучих і нестабільних ґрунтах. Машина без проблем долає перешкоди заввишки понад 1 метр. Розганяється на суходолі до 40 км на годину, а на воді до 6 км.

Керівник проєктів «ТАХА» Ігор Корнілов розповів кореспонденту Коротко про детальніше про розробку нового всюдихода-амфібії для ЗСУ.

Пройде всюди, не страшні ні спека, ні морози

- Пане Ігорю, розкажіть, будь ласка, для чого призначена «ТАХА»? Які завдання може виконувати?

- Всюдихід-амфібія “ТАХА” призначений для перевезення особового складу та вантажів, а також для евакуації поранених на найскладніших ділянках місцевості, де не може бути використаний будь-який інший тип транспорту.

- Які можливості, з погляду на прохідність рельєфу?

- Всюдихід може рухатися та виконувати завдання на будь-якій місцевості: густі ліси, повалені дерева, гори, хисткий ґрунт, гравій, торфовища, болота, дюни, плавні, трясовини, валуни, сніг та лід. Також може рухатися на воді без обмеження по глибині, а також виходити з води на лід.

- У яких погодних умовах може експлуатуватись?

- Може працювати в температурному діапазоні від -40 °С до +40 °С в умовах задимленості, туману, дощу, хуртовини, урагану, спеки та бурі.

Дешевший за аналоги

- Яка вантажопідйомність і швидкість всюдихода?

- Вантажопідйомність - 1200 кг. Швидкість по суходолу - до 40 км/год., на воді - до 6 км/год.

Він може перевозити до однієї тонни вантажу або 10 пасажирів.

- Який тип живлення? Батарея чи паливо? І яка витрата палива?

- Всюдихід заправляється дизельним паливом. Витрата складає 5-8 л/мотогодину, в залежності від режиму експлуатації. «ТАХА» має кілька паливних баків і здатний працювати на одній заправці понад дві доби.

- А яка вартість?

- Таку інформацію не надаємо для відкритих джерел, але транспортні засоби з аналогічними технічними можливостями коштують значно дорожче.

- Чи є аналоги?

- Незважаючи на те, що ви можете побачити візуально схожі всюдиходи інших виробників, за тактично-технічними характеристиками та обʼємом кастомізації опцій під потреби кінцевих користувачів та військових аналогів «ТАХА» у світі немає.

- Як довго розробляли таку машину?

- Роботи по опрацюванню концептів технічних рішень для військових розпочались у лютому-березні 2022 року.

До речі

Варіативність застосування

- Які є модифікації «ТАХА» і для чого? Яку роботу можуть виконувати?

- Модифікації цієї моделі залежать від вимог кінцевих замовників. Що стосується інших моделей, то є кодифікована десятиколісна модель «ТАХА 3400» .

Крім того, є модель «ТАХА Кабріо», призначена для проведення спеціальних операцій, а також наземний роботизований комплекс, який зараз модернізується також від вимоги військових.