Столтенберг передав повноваження Генсека НАТО Рютте, той назвав Україну пріоритетом

У штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу у Брюсселі відбулася церемонія передачі повноважень.

x.com/NATO

Єнс Столтенберг передав повноваження Генсека НАТО Марку Рютте. Церемонія відбулася у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу у Брюсселі 1 жовтня.

- НАТО з тобою буде у безпечних руках. Тому для мене також легше залишати альянс, знаючи, що ти вступиш на посаду як Генеральний секретар НАТО, — сказав Столтенберг колишньому прем'єр-міністру Нідерландів.

Водночас Столтенберг сказав, що відчуває змішані почуття.

- Настав час йти, й великий наступник приходить, але важко залишати альянс та організацію, якій я присвятив десять років. Люди, держави, з якими я працював, – мені цього не вистачатиме. Але я залишаю, знаючи, що разом за ці роки ми досягли багато, — додав він.

Марк Рютте пообіцяв, що його найголовнішим пріоритетом на посаді буде Україна.

- Ви вже назвали пріоритети, над якими ви працювали, і ці пріоритети ми просуватимемо вперед у майбутньому – Україну. Ми повинні гарантувати, що Україна переможе як суверенна незалежна демократична держава, — сказав він.

Також Марк Рютте сказав, що місце України – в альянсі.

- Мій другий пріоритет – посилити нашу підтримку України та ще більше наблизити її до НАТО. Тому що не може бути тривалої безпеки в Європі без сильної незалежної України, - заявив він.

Рютте додав, що також потрібно зробити більше у плані колективної оборони та стримування.

- Ми повинні більше інвестувати, закрити прогалини у можливостях і спробувати досягти всіх цілей, поставлених НАТО. І по-третє, ми маємо зробити більше, щоб переконатися, що ми справді побудували партнерства, які були створені за ці роки, в тому числі на Далекому Сході. Тож я думаю, що всі три однаково важливі, — сказав він.

Столтенберг також передав Рютте молоток, подарований альянсу в 1963 році Ісландією і який використовується для особливих засідань НАТО, повідомило "Інтерфакс-Україна".

- Чи користуватиметеся ним щодня – це вам вирішувати. Це молоток вікінгів, – розповів Столтенберг.