До Києва наближається пилова буря: до чого готуватися?

Вона «гостюватиме» в Україні щонайменше до четверга.

www.meteo.gov.ua

Джерелом пилового катаклізму стали Узбекистан, Казахстан та Туркменістан. За даними порталу Windy,  хмара з пилу накрила частину Африки і рухається з території Росії, Каспійського регіону, збираючи в себе попутно пил і смог від масштабних лісових пожеж, зокрема в Ростовській області. Вже в понеділок, 30 вересня, пилова буря щосили бушувала і в Україні. Журналіст Коротко про з'ясовував, як довго це малоприємне природне явище докучатиме жителям України, наскільки воно небезпечне і як мінімізувати його наслідки.

Процес очищення повітря затягнеться

Пилова буря прийшла з півдня Євразійського континенту. Увечері, 29 вересня, на туман із пилу вже скаржилися жителі сходу країни: стало важко дихати, на дорогах різко погіршилася видимість, а на вікнах утворився тонкий пиловий наліт, який навіть не зносився сильним вітром. Водії залишали своїм автомобілі на узбіччі, не в змозі рухатися далі в курній хмарі, що закриває видимість.

- Утворився темно-рудий наліт вікні, важко змивається водою, досить щільний. За відчуттями, на пальцях дуже дрібний пісок. Подвійно прикро, що у вихідні ми помили вікна, - журиться мешканка Дніпра Олена Матяш. – Змивається якимись розчинами, потрібно використовувати якийсь знежирюючий засіб, щоб зняти цей шар пилу.

Найбільше суспензії з пилу у повітрі зараз у Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській та Миколаївській областях. За синоптичними розрахунками, найближчими днями ситуація навряд чи значно покращиться. Осідання пилу та очищення повітря очікується не раніше четверга, 3 жовтня, при цьому процес очищення повітря може тривати кілька днів. Або якщо до цього моменту пройдуть дощі, які приб'ють цю куряву до землі. Поки ж жителям цих областей України рекомендовано закрити вікна у будинках та поменше бувати на відкритому повітрі.

Пил накриватиме Київ хвилями

За прогнозами столичних синоптиків, на територію Київської області пік потрапляння пилу припаде на 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою, ніж в інших регіонах. Ситуація ускладнюється тим, що піщинки, що переносяться бурею, поєднуються з продуктами, що виробляються при горінні екосистем. Тобто повітря стане значно забрудненішим, ніж останніми днями. Слабкою втіхою може бути хіба те, що пил «накатуватиме» хвилями, і періодично можливі періоди чистого повітря.

До речі, західним областям пиловий катаклізм не загрожує.

До речі

Переживали і «чорні бурі»

Пилові бурі не є унікальним явищем для південних регіонів, але їхня частота останніми роками значно збільшилася. Це метеорологічне явище безпосередньо пов'язане зі станом грунтового покриву і з рельєфом місцевості. Щоб виникла пилова буря, потрібні сильний вітер (не менше 15 м/сек) і дуже сухий покрив землі, який піднімається в повітря і довгий час знаходиться там у суспензії.

Синоптики згадують, що у 70-х роках минулого століття траплялися навіть «чорні бурі» – сильний вітер піднімав у повітря не пісок, а верхній шар ґрунту, чорнозем.

А у квітні 1928 року у степових та лісостепових областях України вітер підняв із площі 1 млн кв. км понад 15 млн тонн чорнозему. Чорноземний пил був перенесений на захід і осів у Прикарпатті, Румунії та Польщі. Після цього чорноземий шар у постраждалих областях України зменшився на 10-15 см.

У матеріалах ООН, присвячених Міжнародному дню боротьби з піщаними та пиловими бурями (12 липня), йдеться про те, що щонайменше 25% глобальних викидів пилу відбувається в результаті діяльності людини, а в деяких регіонах за ХХ століття кількість пилу в пустелі подвоїлася.

Важливо

Що робити під час пилової бурі

Поради екологів та медиків мало відрізняються від тих, яким потрібно слідувати під час посилення смогу. При цьому ключові моменти є наступними:

  1. По можливості не перебувайте на відкритому повітрі, особливо в періоди інтенсивного диму та запилення.
  2. Тримайте закритими вікна та двері, запобігаючи потраплянню забрудненого повітря в приміщення.
  3. Пийте багато води.
  4. Коли виходите на вулицю, використовуйте маску або респіратор.
  5. Використовуйте очищувачі повітря.
  6. По можливості частіше робіть легке вологе прибирання приміщень (навіть протерти вологою ганчіркою полиці зайвим не буде).
  7. Особливу увагу на ці поради мають звернути люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем.