Обмеження карткових переказів, "Клуб білого бізнесу" і нове у субсидіях: що чекає нас з 1 жовтня

Які зміни очікують Україну та українців в середині осені.  

У жовтні на країну чекає чимало новин, зокрема, початок опалювального сезону та пов'язані з ним зміни у наданні субсидій. Нацбанк вводить нові обмеження на перекази коштів між картками фізичних осіб, а скористатися програмою "єОселя" буде простіше. Також жовтень принесе українцям збільшення виплат по безробіттю і зростання цін на продукти Детально про ці та інші новини - у матеріалі Коротко про.

Початок опалювального сезону

Опалювальний сезон в Україні традиційно розпочнеться у жовтні, але тут все залежить не тільки від календарних дат, але й від реальних погодних умов. 

Так, у Києві опалювальний сезон планують розпочати 15 жовтня, але якщо триматиметься стабільно тепла погода, доведеться ще трохи зачекати. Як пояснив мер столиці Віталій Кличко, якщо три дні поспіль температура не буде опускатися нижче 15 °С, опалення увімкнуть пізніше.

Тарифи на природний газ є чималою складовою витрат українських домогосподарств, і радує, що цей тариф з 1 жовтня не зміниться та й надалі складатиме 7,96 грн для клієнтів "Нафтогазу", а це близько 12 млн домогосподарств (98% усіх українських користувачів). Такий тариф діятиме принаймні до кінця опалювального сезону 2024/2025.

Ціна кубометра газу для населення від інших постачальників коливатиметься від 7,70 до 9,99 грн.

Днями стало відомо, що у деяких містах України, наприклад, у Ніжині Чернігівської області, набудуть чинності нові тарифи на тепло. Проте споживачі не відчують підвищення через мораторій на підвищення тарифів: держава покриє різницю між чинними тарифами та економічно обґрунтованими, гарантуючи, що люди й надалі платитимуть за колишніми ставками.

Нагадаємо, що мораторій на підвищення тарифів діятиме до закінчення військового стану та протягом пів року після його закінчення.

Нове у субсидіях

З 1 жовтня 2024 року в Україні зміниться порядок нарахування житлових субсидій. За новими правилами, субсидія за жовтень буде розрахована за 15 днів незалежно від дати початку опалювального сезону. Також буде збільшено розмір субсидії через підвищення тарифів на комунальні послуги. Про це йдеться в Постанові КМУ «Про затвердження Порядку надання одноразової грошової допомоги населенню протягом опалювального сезону 2024/25 на придбання твердого пічного побутового палива» від 30 серпня 2024 року №993.

Зазвичай субсидії нараховуються, зважаючи на фактичний початок опалювального періоду, але нові правила спрощують процес та забезпечують рівномірний розрахунок субсидій, незалежно від регіональних відмінностей у запуску опалення. Таким чином, вже у листопаді громадяни отримають виплати за опалювальний сезон із урахуванням половини жовтня.

Детально про те, кому потрібно, а кому не потрібно звертатися за субсидіями та що робити у разі відмови, редакція Коротко про розповідала тут. 

Перекази з картки на картку

З 1 жовтня Нацбанк вводить нові обмеження на перекази коштів між картками фізичних осіб. Цей крок, за словами представників НБУ, має підвищити рівень фінансової безпеки та запобігти незаконним операціям.

Згідно з новими правилами, максимальна сума, яку можна переказати з однієї картки на іншу протягом місяця, становитиме 150 тисяч гривень. У регуляторі вважають, що такі зміни не вплинуть на більшість українців, бо переважна більшість здійснює перекази на суми, менші за встановлений ліміт.

Головна мета введення обмежень – ускладнити діяльність так званих "дропів". Це особи, які продають свої банківські рахунки для проведення незаконних фінансових операцій, таких як відмивання грошей, фінансування тероризму та ухилення від сплати податків. Через рахунки "дропів" можуть проходити мільйони гривень, що завдає значних збитків державному бюджету. Дроп-схеми активно використовуються в різних видах злочинної діяльності, зокрема, онлайн-казино, продаж контрафакту, наркотиків та зброї, шахрайство.

Детально про це ми писали тут. 

Спрощення умов пільгової іпотеки "єОселя"

З 19 жовтня молодь до 25 років зможе скористатися іпотекою з початковим внеском не 20%, як раніше, а лише 10%, повідомляє Мінреінтеграції. 

“Постановою Кабінету Міністрів №939 передбачено низку змін до програми "єОселя", деякі з яких набрали чинності 19 вересня 2024 року, - йдеться у повідомленні. - Зокрема, власники зруйнованого житла зможуть використати сертифікат "єВідновлення" (у разі його отримання), щоб повністю або частково покрити перший внесок за іпотекою у межах програми "єОселя". За цією програмою придбати житло також зможуть українці, які раніше вже брали участь у державних житлових програмах. Йдеться про громадян, будинки яких були зруйновані або залишилися на тимчасово окупованій території”.

Збільшення допомоги по безробіттю

З 1 жовтня розмір мінімальної допомоги по безробіттю збільшено на 500 грн – до 3000 грн. Про таке рішення, ухвалене Державним центром зайнятості України, повідомила народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

“Підвищення стосуватиметься осіб, які мають щонайменше 7 місяців страхового стажу за останні 12 місяців, а також зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, - йдеться у повідомленні. - Для людей без страхового стажу розмір допомоги залишиться на рівні 1500 гривень”.

Южаніна нагадала, що, як передбачено законодавством, під час дії воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів (особам передпенсійного віку – не більше 360 календарних днів). У той час як раніше тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не перевищувала 360 календарних днів, а особам передпенсійного віку – не більше 720 календарних днів.

"Клуб білого бізнесу"

З 1 жовтня 2024 року набирає чинності пп. 3 п. 26 розд. I Закону України від 18 червня 2024 року N 3813-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства".

Йдеться про запровадження особливих правил оподаткування для платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства - так званий "Клуб білого бізнесу". 

Члени “клубу” мають відповідати певним вимогам: не мати довгострокової заборгованості по податкам, штрафам, не порушувати податкові обов'язки, бути платоспроможними, не бути громадянами держави, що здійснює збройну агресію проти України, тощо. 

Задекларованою метою таких змін до законодавства є надання платникам податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства певних пільгових умов податкового адміністрування під час воєнного стану. Зокрема, йдеться про мораторій на деякі перевірки контролюючого органу, певні преференції в процесі бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час, можливість отримати привілейований зворотний зв'язок від податкових органів.

Коментуючи документ, експерти зауважили, що традиційно “білим бізнесом” вважається бізнес, що не ухиляється від сплати податків, працевлаштовує працівників та виплачує офіційну заробітну плату. Однак буде неправильно вважати тих суб'єктів господарювання, які не будуть включені до переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, такими, які не є представниками “білого бізнесу”. Наприклад, якщо брати до уваги ФОП на єдиному податку третьої групи, такий суб'єкт господарювання має відповідати критерію щодо наявності в нього доходу за звітний період, який перевищує 5 млн грн. Очевидно, що мікропідприємці не зможуть відповідати такому критерію не через те, що вони ухиляються від сплати податків, а через невелику дохідність. 

Ціни зростатимуть

Прогнози по цінах в жовтні не дуже втішні. Вартість молока та молокопродуктів зростатиме, що пов'язано зі скороченням обсягу сировини, а також із подорожчанням логістики. А ціни на вершкове масло зростають ще й на тлі його значного подорожчання в Європі.

Ціни на хліб, за прогнозами, у жовтні підвищаться на 5-10%. Основна причина – зростання ціни на борошно: якщо у квітні тонна борошна вищого ґатунку коштувала 9 тис. грн, то вже зараз - 14,5 тис. грн. 

Безрадісна ситуація і з картоплею. Зокрема, як зазначила у своєму інтерв'ю для Коротко про експертка Світового Банку Оксана Руженкова, через аномальну спеку та посуху картопля показує низьку врожайність, відповідно - зростають ціни. Якщо на початку 2024 року ціна становила близько 9 грн/кг, то зараз – понад 20 грн/кг, і вона продовжить зростати. Адже взимку для зберігання картоплі у сховищах потрібно мати певний мікроклімат, а це – витрати на електроенергію та зарплати. Тож цього року можна чекати на ціновий рекорд. 

Експертка порадила споживачам з доходами нижче середнього повернутися до старої традиції і купити кілька мішків картоплі на зиму про запас. Закупитися за прийнятними цінами можна буде саме у жовтні.