Україну накриє серія потужних магнітних бур у жовтні

Вчені назвали дати, в які на Сонці очікуються потужні спалахи.

Pixabay

Землю накриють нові сильні магнітні бурі у жовтні, які охоплюватимуть планету кілька днів поспіль. Про це свідчать дані, опубліковані Центром передбачення космічної погоди Національного агентства океанографічних та атмосферних досліджень США.

За даними фахівців, перша сильна магнітна буря прогнозується на початку місяця з 3 по 6 жовтня. Спочатку її сила становитиме 4 бали, потім зросте до 5. Наступний період підвищеної сонячної активності очікується з 10 по 12 жовтня: першого дня буря досягне 4 балів, 11 жовтня - 5 балів, а 12 жовтня - 6 балів.

Також невелика одноденна магнітна буря прогнозується на 17 жовтня. Висока сонячна активність очікується з 22 до 26 жовтня. Хоча ця буря буде тривалою, її потужність не перевищить 4 бали. Останній викид сонячної енергії цього місяця очікується 29 жовтня із силою бурі у 4 бали.

Магнітні бурі відбуваються через викиди корональної плазми із Сонця. Коли ця плазма досягає Землі, вона взаємодіє з її магнітним полем, що може спричинити збої в роботі електронних систем, зв'язку та навігації. Такі бурі можуть негативно позначатися на здоров'ї, особливо у людей із серцево-судинними захворюваннями та гіпертонією. Під час магнітних бур можуть виникати головні болі, запаморочення, підвищена тривожність та загальне погіршення самопочуття, пов'язане із змінами атмосферного тиску та електромагнітного поля.