В РНБО закликали українців не лайкати ШІ-картинки з "військовими"

ШІ-картинки з нібито українськими військовими, які масово ширяться у Facebook, можуть бути частиною російською інформаційної війни.

ШІ-картинки з нібито українськими військовими, які масово ширяться у Facebook, можуть бути частиною російською інформаційної війни. Про це заявив Центр протидії дезінформації при РНБО.

- В українському сегменті соцмереж шириться велика кількість дописів, які містять фото з явними ознаками генерації штучним інтелектом нібито українських військових, із закликами привітати їх чи то з днем народження, чи то з весіллям. Також є схожі дописи про врятованих тварин, дітей або літніх людей. Подібні публікації часто поширюються ботами, їхня мета – викликати емоції та заохотити людей відреагувати. Таким чином ці світлини отримують тисячі взаємодій від реальних користувачів, що сприяє швидкому просуванню сторінок. Ці сторінки у соцмережах може використати росія в інформаційній війні проти України, - пояснили в ЦПД.

Експерти пояснили, що на сторінках з ШІ-зображеннями збирається велика аудиторія, яка не надто критично ставиться до побаченого у мережі та сприйнятлива до інформаційних маніпуляцій. У такий спосіб ворог отримує майданчик для просування небезпечних для України наративів. Загроза таких дописів полягає і в тому, що вони можуть використовуватися для шахрайства, адже часто містять шкідливі посилання, замасковані, наприклад, під петицію, яку необхідно підписати.

Як розрізнити ШІ-фото?

  1. Звертайте увагу на деталі. На згенерованих штучним інтелектом фото у людей може бути по 4 або 6 пальців, обличчя непропорційне до тіла, а сережка "висіти" у повітрі окремо від вуха.
  2. Зображення, згенеровані ШІ часто бувають надто симетричними, гладенькими, без природних текстур. Військові більше схожі на моделей.
  3. Штучний інтелект не вміє передавати український піксель та шеврони батальйонів. На ШІ-картинці форма є нейтральною і не вказує на приналежність до жодної армії, а піксель за кольором більше схожий на російський “болотяний” камуфляж.