Лубінець заявив про фейк щодо «обміну» з Росією: Україна дітей не викрадала

За словами уповноваженого, Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей, «за що ми надзвичайно вдячні».

Ніякого обміну дітьми між Україною та Росією не буде, адже українська сторона ніяких дітей не викрадала. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, в одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми.

- Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів, - наголосив омбудсмен.

За словами уповноваженого, Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей, «за що ми надзвичайно вдячні».

- Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає їхньому поверненню до Росії, якщо вони перебувають на нашій території, - наголосив Лубінець.

Він додав, що міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу, як обмін дітьми.

- До якого ж цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації! - заявив він.

Лубінець  закликав українських та міжнародних журналістів не поширювати чергову російську пропаганду і звертатися до офіційних джерел.