Прем'єри тижня: Маніфест любові до себе від MELOVIN x iSKra та альбом авторських треків від DOROFEEVA

Розповідаємо про музичні релізи артистів за минулий тиждень.

прес-служба Dorofeeva

DOROFEEVA - альбом Heartbeat

Надя Дорофєєва (DOROFEEVA) презентувала перший великий альбом Heartbeat. До платівки увійшли 12 треків, кожен з яких відтворює її різні стани, емоції та почуття у різні моменти життя. Автором усіх пісень в альбомі є сама співачка. DOROFEEVA зізнається, що в найсумніші часи писалися більш позитивні пісні, а в найсвітліші - філософські пісні-роздуми. Одночасно з релізом альбому вийшов кліп на фокусну пісню "Колискова 2022", яка є посвятою DOROFEEVA всім українським жінкам-матерям.

– Цей альбом – моя віддушина, а написання пісень – те, що рятувало мене від нашого страшного сьогодення. Весь цей час, вперше за своє доросле життя, я по-справжньому поринула у музику, яка мене вивільнила. Тут зібрані дуже різні мої емоції, різні стани… Я дозволила собі приймати себе різною, довіряти собі, бути собою, неідеальною. Дозволила собі зрештою відкрити душу і просто говорити через свої пісні. І я дуже хотіла б, щоб вони не просто сподобалися, а мали силу в чомусь допомагати, наштовхували на якісь важливі думки, щоб, слухаючи їх, можна було і поплакати, і посміхнутися, – зізналася DOROFEEVA.

MELOVIN x iSKra - "Обиратиму себе"

MÉLOVIN випустив трек "Обиратиму себе", який виконав разом з iSKra у рамках шоу Нового каналу "Неймовірні дуети". Він придбав цю пісню в автора Марії Чумак задовго до зйомок проєкту, що стало винятком для артиста, адже переважно композиції він пише сам. Почерк MÉLOVIN слухачі можуть знайти у другому куплеті. Його музикант дописав спеціально під історію життя своєї підопічної.

- Ця пісня – переродження та становлення моєї психіки. На щастя, вибравши себе, я зробила правильний вибір. І тепер нікому не дозволяю заплющувати свої очі. Щоразу, коли виконую цю пісню, бачу силуети людей, які колись зробили мені боляче, але яким я вдячна, що зараз така, яка є, – поділилася iSKra.
- "Обиратиму себе" стала сповіддю сильних за духом людей. Справді сильних. Це доводять вже 40 тисяч відео в TikTok, які ви встигли зняти на пісню ще до її релізу. На них сльози, біль, визволення та неймовірна сила всередині після зробленого вірного вибору на свою користь. Все зводиться до простої істини буття. Біль – це факт. Страждання – це вибір. Вибирайте себе, завершуйте все те, що робить вас нещасними вже сьогодні, – прокоментував співак новий трек.

JAMALA - ARAFAT DAĞINDAN

JAMALA зняла кліп на одну з пісень альбому QIRIM - "ARAFAT DAĞINDAN", в якому вперше поділилася архівними відео із Криму в оточенні найрідніших людей. За своєю тривалістю це перший в історії української музики відеокліп на пісню на 6:28 хвилини. Над його створенням працював український режисер Герман Ненов, креативний директор на "Євробаченні-2023" у Ліверпулі.

Відеоробота сповнена багатьох символів. Наприклад, паломництво (кадри в пустелі) це в буквальному значенні слова, тому що цьому і присвячена пісня, а також це символізує кримськотатарський народ, який постійно шукає своє місце, оскільки його знову виганяють із рідного дому. У відео також є кілька відсилок до пісні Джамали "1914".

- Це, без перебільшення, одна з найкращих, найкрасивіших та найвіртуозніших пісень не лише з альбому QIRIM, а й серед усіх пісень світу, які я чула за все своє життя. Це вперше, саме ця старовинна пісня звучить таким складом, і головна складність її у відсутності фіксованого ритму, бо кожне оспівування слова має вільний рух, наче мереживо навколо однієї ноти. Однак цю пісню ми могли б і не почути. Коли ми записували альбом QIRIM, я залишила цю пісню мало не насамкінець. Починаємо запис. Раптом обладнання вимикається вперше за три дні роботи. Музиканти схвильовано кажуть, що зіграти її неможливо, питають: Джа, про що це? Ця пісня просто зривається із землі». Навіть зйомки кліпу нам давалися нелегко і були певні перешкоди. Але нарешті я щаслива, що ви можете не тільки почути, а й побачити відео на цю пісню, яке, на мою думку, таке ж сильне за своїм змістом та символами, як і сама пісня, – поділилася JAMALA.

Jerry Heil та Julia Sanina - WABI-SABI

Jerry Heil у колаборації з фронтвумен The Hardkiss Julia Sanina представила трек WABI-SABI. Артистки придумали та записали пісню на студії за півтори години. У відео на пісню співачки поєднали естетичний мінімалізм WABI-SABI та актуальні для нас сьогодні сенси. Їх для зйомок втілила випускниця центру Superhumans Юлія Григор'єва, яка також знялася у кліпі та є уособленням цієї нової реальності, нової краси, сили духу та тіла.

- Якось, за розмовою в чайній, я дізналася про японський вираз «wabi-sabi». Це філософія, яка вчить задовольнятися малим і пояснює: ніщо не вічне, але ніщо і не зникає. Я почала читати більше і натрапила на ще один термін, який здався мені дуже близьким до української реальності – kintsugi. Це мистецтво відновлення розбитих частинок порцеляни за допомогою золота, від чого, вважається, виріб стає ще красивішим і ціннішим, бо пройшов певний життєвий шлях. Сьогодні не знайти жодного українця, не травмованого чи морально, чи фізично. Це нова реальність, яку треба ухвалити. І в цій новій реальності з'являються нові розуміння гарного, – зізналася Jerry Heil.
- Збираючи себе з уламків, як розбиту вазу, ми стаємо ще сильнішими, ще красивішими, ми стаємо іншими і вчимося любити себе - такими, які ми є зараз. Це мистецтво, якому ми вчимося зараз як суспільство. Тому що такими, як були,  ми вже не будемо, - додала Julia Sanina.

NK - ADICTA

NK запрем'єрила трек ADICTA, в якому співає про іншу сторону кожної людини у коханні зі своєю другою половиною.

- Ми всі колись закохувалися так, що, здавалося, губили дах. Кохання, в яке поринали з головою і більше ні про що не могли думати. Але з часом і дорослішанням розуміємо, що на першому місці любов – до самих себе, в якій ставиш свої бажання на перше місце, – зазначила артистка.

FIЇNKA - "КУРВА"

Фіналістка Нацвідбору на "Євробачення" FIЇNKA представила трек "КУРВА", в основу якого лягла сороміцька пісня з гострою іронією та філософією, що властиві мешканцям Гуцульщини. На створення треку виконавицю наштовхнули коментарі на кшталт «покайся, курво, Бог все бачить».

- Прийшла думка - а чому б про це не заспівати? А гуцульську стародавню пісеньку зробити у стилі gospel. Цей трек для тих, хто товаришує з сарказмом, а хто ні, то знову напишуть, що я курва. Коментуйте на здоров'я, я цим лише надихаюся, – зізналася співачка.

Black Swan - "Люстерко"

Black Swan презентувала дебютний трек "Люстерко" Це пісня про тих, хто хоч раз відчував розчарування у стосунках, хоче відпустити минуле та зробити крок назустріч собі, щоб навчитися робити щасливими себе самостійно, а не шукати щастя ззовні.

- Хтось згадає свої ситуації, пов'язані із відданими надіями, у когось трек викличе думки про минуле та спогади про ті моменти, коли здавалося, що все могло б скластися інакше. Мені б хотілося, щоб "Люстерко" також викликало почуття полегшення та звільнення від ілюзій, надихнуло на прийняття нових рішень та встановлення кордонів, щоб більше не стикатися з хибними обіцянками. Але нехай кожен знайде у ньому щось своє, – прокоментувала прем'єру співачка.

SESTRA - "Думала"

Учасниці "Голосу країни", гурт SESTRA випустили трек "Думала". Це пісня про пошук любові, внутрішнього зростання та віри у чудеса. Так співпало, що незадовго до прем'єри солістка групи Інеса у соціальних мережах поділилася новиною – їй зробили пропозицію руки та серця. Саме рядками нової пісні артистка підписала знімок з обручкою:

"Я вірила в те, що одного дня,

Ти прийдеш і зміниш усе моє життя", - співає виконавиця.

Олег Чигер - "Там, де ти, - там Рай"

Співак і композитор Олег Чигер у новому треку "Там, де ти, - там Рай" заспівав про почуття розлуки. Пісня актуальна, оскільки саме відстань сьогодні розділяє більшість пар, які нині на фронті захищають нашу країну.

- Іноді спонтанно ми готові подолати багато кілометрів за день, без відпочинку та сну для того, щоб опинитись у міцних обіймах коханої людини, яка знаходиться далеко від нас..., – резюмував артист.

KLER x Alyona Alyona - "Тільки у твоїх обіймах"

Представниця від України на Євробаченні-2024 року Alyona Alyona та співачка KLER записали дуетний трек "Тільки у твоїх обіймах", який розповідає про важливих людей поруч. У кожного з нас є ті люди, яких хочеться обійняти, навіть коли їх немає поруч, а вони відчувають це все одно навіть на відстані. Ми маємо берегти рідних та близьких, дарувати їм наші почуття, а вони обов'язково зігріють нас.

- Мені дуже імпонує творчість молодої виконавиці KLER та музика, яку робить її саундпродюсер. Я запропонувала нам усім зустрітися та зробити якісь спільні пісні. Спробували - і в нас вийшло. Я давно не отримувала такого задоволення від спільної роботи на студії, бо все легко створювалося. KLER вигадує дуже класні мелодії та тексти. Я вважаю, що цей жанр має бути почутим скрізь в Україні. Я з радістю допоможу молодим виконавцям і сподіваюся, що за допомогою нашої пісні про цю прекрасну виконавицю дізнаються, хто ще не чув. Наша пісня про те, що у кожного з нас є людина, якій ми дуже потрібні. Чи це ваш батько, чи ваш тренер, чи то Бог над вами. Пам'ятайте, що ви потрібні, і вас завжди хтось подумки обіймає, – зазначила реперша.

Геля Зозуля - "А сльоза тече"

Геля Зозуля презентувала кліп на іронічний трек "А сльоза тече" про людей, які переживають кризу у стосунках. Цією піснею артистка хоче нагадати, що й у романтичних, і у дружніх стосунках важливо спілкуватися та чесно вказувати на речі, які не подобаються. Головну роль у кліпі виконав професійний пантомім із Національного цирку України. Він і став уособленням другої половини, з якої виникає багато незрозумілих речей і забутих ночей.