На користь України стягнули понад 2 млрд грн російського олігарха Алішера Усманова

У дохід держави стягнули залізорудну продукцію та статутний капітал IT-компанії «Петер-Сервіс Україна».

facebook.com/inna.bogatykh

Вищий антикорупційний суд стягнув на користь України понад два мільярди гривень російського олігарха Алішера Усманова та його бізнес-партнерів. Про це 26 вересня повідомили заступниця міністра юстиції Інна Богатих у своєму фейсбуці та пресслужба Мін'юсту.

- Рішенням ВАКС в дохід держави стягнуто залізорудну продукцію обсягом понад 165 тисяч тонн (орієнтовна вартість понад 2 млрд грн) та 100% статутного капіталу ТОВ «Петер-Сервіс Україна», - розповіли в Мін'юсті.

Богатих зазначила, що «Петер-Сервіс Україна» — IT-компанія, яка раніше була під контролем Усманова.

- Стягнення активів Усманова та інших прибічників кремля є маленьким, але черговим і системним кроком для відновлення справедливості та отримання  відшкодування шкоди за рахунок тих, хто разом з політичним керівництвом рф відповідальний за агресію проти України, — заявила заступниця міністра юстиції.

Рішення Вищий антикорупційний суд ухвалив 25 вересня, задовольнивши позов Міністерства юстиції. Окрім Усманова, позов про застосування санкцій подали до Андрія Скоча, Володимира Скоча, Варвари Скоч та Володимира Стрешинського.

Санкції РНБО проти компанії «Петер-Сервіс» та її дочірнього підприємства «Петер-Сервіс Україна» запровадили ще у 2018 році. Компанія надавала програмні продукти операторам зв'язку. Серед її клієнтів були російські оператори, турецький Turkcell, румунський Vodafone та український “Київстар”.