На Київщині жителі селища попросили перейменувати вулицю Підмогильного через «некрасиве» звучання

Вони звернулися з відповідним проханням до комісії Бучанської ради.

колаж Коротко про

У Київській області жителі селища Ворзель попросили перейменувати вулицю, названу на честь одного з найвизначніших українських письменників минулого століття  - Валеріана Підмогильного. Єдиним аргументом у листі, який підписали кілька мешканців вулиці, була «проблема лексичного звучання», заявив народний депутат від "Європейської солідарності" Володимир В’ятрович.

- Йдеться про ініціативу деяких мешканців вулиці у Ворзелі, названої його імʼям.  Так от, для них Валеріан Підмогильний - не один з найвизначніших українських письменників минулого століття, не жертва комуністичного терору, а просто чоловік із поганим прізвищем, яке асоціюється у них зі словом «могила». Відтак вони звернулися до комісії Бучанської ради з проханням змінити «негарну» назву, - написав В’ятрович.

Він додав, що єдиним аргументом у листі, який підписали кілька мешканців вулиці, була «проблема лексичного звучання».

- Довелося взяти участь у дискусії під час засідання комісії про те, що важливіше - «звучання імені» чи життя і творчість великої людини. Члени комісії одноголосно відхилили ганебну пропозицію, за що їм велике дякую. Хоч, певен, таких пропозицій про таку людину в такий час взагалі не мало б бути, - сказав нардеп.

В’ятрович наголосив, що замість того, щоб просити перейменувати вулицю, Ворзель «має пишатися Підмогильним».

-  Саме він має стати і, сподіваюся, стане головним «брендом» рідного мені містечка. Його, а не графа Уварова,імʼя має носити культурний центр та музей. Тут має бути започатковано міжнародний літературний фестиваль його імені. І якщо вже говорити про якесь перейменування, то лише у контексті того, що письменник має бути увічнений не вуличкою на околиці, а однією з центральних вулиць. Підмогильний точно вартий того. Сподіваюся, Ворзель теж, - підсумував нардеп.

Валеріян Підмоги́льний -  український письменник і перекладач, один із найвизначніших прозаїків українського «Розстріляного відродження». Жертва сталінських репресій.