Дівчина, яка виїхала з Донецька без документів, змогла отримати паспорт України

У Харкові паспорт України отримала 20-річна Тія Бичхіджи, яка самостійно виїхала з окупованої Макіївки.

facebook.com/gudmsukharkiv

У Харкові паспорт України отримала 20-річна дівчина, яка самостійно виїхала з окупованої Макіївки. Про це повідомили міграційна служба Харківської області та "Суспільне Харків". Тія Бичхіджи мала лише свідоцтво про народження та паспорт так званої “ДНР”.

- Оскільки законодавством України передбачено особливості встановлення особи під час розгляду заяви-анкети для оформлення паспорта громадянина України вперше у період дії воєнного стану, у разі відсутності можливості особистої присутності свідків така процедура може бути проведена у режимі відеоконференцзв’язку, — розповіли у фейсбуці ДМС у Харківській області.

Юрист "Харківської правозахисної групи" Олеся Скобова розповіла, що міграційна служба пішла дівчині назустріч.

- Наші адвокати їздили разом із Тією, подавали документи, які вона змогла вивезти з окупації, це і свідоцтво про народження, документи про освіту. Вдалося підтвердити особу, ми почекали більш як чотири місяці, і їй видали документи. До суду звертатися не довелося, вдалося зробити навіть менше, ніж ми очікували, — сказала вона.

Юрист зазначила, що це не розв'язує системну проблему — лишається складний великий бюрократичний масив дій, які люди з окупованих територій мають вжити, щоб отримати документи. 

- Я вважаю, що треба вводити зміни на законодавчому рівні, щоб спростити цей процес, бо людям і так важко і треба жити в Україні без будь-яких документів, — заявила вона.

У 2014 році Тія Бичхіджи навчалася у четвертому класі. Після закінчення школи вона вступила до Донецького університету на факультет російської філології. На підконтрольну Україні території потрапила через Росію через гуманітарний коридор у Сумській області. Брат дівчини служить у ЗСУ.