У Раді немає остаточної редакції законопроєкту про економічне бронювання, — нардеп

Напрацьовуються кілька окремих документів із різними підходами.

facebook.com/oleksiymovchan

Остаточної редакції законопроєкту про економічне бронювання у Верховній Раді ще немає. Наразі напрацьовуються кілька окремих документів із різними підходами. Про це повідомив народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

- У парламенті розглядаються окремі законопроєкти. Перший критерій, що визначає можливість економічного бронювання, це середня заробітна плата у регіоні, друге – це спроможність платити фіксовану цифру, наприклад, казали про 20-30 тисяч гривень. Проте це питання у процесі обговорення, — розповів парламентарій.

Ідею запровадження в Україні економічного бронювання нардеп назвав “складним питанням, яке наразі активно обговорюється у парламенті”. 

- З одного боку, дехто каже, що економічне бронювання – це умови для того, щоб нібито багаті не воювали. З іншого боку, коли дивитися на реальні цифри, то бачимо, що це можливість і збільшити мобілізацію, і посилити мобілізацію економіки, щоб фінансувати потреби армії. Адже кошти на безпеку та оборону, на зарплати військовим – це наші податки, і чим більше ми зможемо їх генерувати всередині країни, тим більше зможемо витратити на потреби армії та захисників, — заявив він.

За словами Мовчана, завдяки економічному бронюванню частина людей вийде «з тіні», повернеться на роботу, буде платити податки, створювати додану вартість.

- Коли ж держава скаже, що не може далі бронювати, а треба на фронті замінити нинішніх військових, то ця людина піде й не ховатиметься. Тобто це цивілізований вихід зі скрутної ситуації, в якій ми нині перебуваємо, — підсумував він.