Ціни ростуть. Як спекти хліб вдома - п'ять простих рецептів домашньої здоби

Це не тільки економно, але також смачно і корисно. 

Marianna OLE/pexels.com

Останнім часом ціни на продукти ростуть швидше, ніж гриби у лісі після дощу. Що не дивно в умовах постійних російських обстрілів, нищення ворогом енергооб’єктів та інфраструктури. То ж тим, хто хоче хоч трошки зекономити, варто задуматись про приготування домашнього хліба. Адже це не тільки економія, але й можливість контролювати склад, обирати якісні інгредієнти й приготувати здобу на свій смак.

Коротко про пропонує п’ять простих рецептів домашнього хліба, які зможе приготувати кожен.

Рецепт домашнього хліба без замішування

🍞Перевіреним рецептом хліба поділився шеф-кухар, ресторатор і суддя «МастерШеф» Ектор Хіменес-Браво.  Особлива привабливість цього тіста – у тому, що його не треба замішувати  

Інгредієнти:

Приготування:

Змішати борошно, дріжджі, сіль та цукор. Додати воду, замішати й залишити на годину.  Скласти тісто у «колобок» та перекласти у форму, змащену олією і залишити підійти на 1,5 години в теплому місці. Випікати хліб 30 хв закритим фольгою при температурі 240°, а потім ще 10 хв без фольги при 200°.

Шеф-кухар запевняє, що цей рецепт – ідеальний для тих, хто хоче насолоджуватися смачним, свіжим хлібчиком.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Ектор Хіменес-Браво (@hectorjimenezbravo)

Домашній хліб в духовці

🍞Приготування хліба в духовці — це класичний спосіб отримати ідеальну випічку зі хрусткою скоринкою і ніжною серединкою.

Інгредієнти:

Приготування:

Змішайте дріжджі з водою та цукром, залиште на 10 хвилин. Додайте борошно, олію і сіль. Замісіть тісто. Дайте тісту підійти протягом години в теплому місці. Випікайте при 200°C 35-40 хвилин, поки хліб не стане золотистим.

Хліб без дріжджів

🍞Цей рецепт пропонує тренер проєкту "Зважені та щасливі" Марина Боржемська.

Інгредієнти

Приготування

Гречку і пшоно промити й замочити на 5 годин. Насіння льону перемолоти та замочити в 1 склянці води, залишити набухати на 20 хвилин. Відправити в блендер замочені зелену гречку і пшоно, попередньо зливши воду, але не промиваючи. Перемолоти до однорідної маси.

Вилити масу в чашу. Додати замочене і набрякле перемелене насіння льону. Якщо є, можна додати 3-5 ст.л. кокосової олії. Соду погасити та додати до тіста. Промити насіння соняшнику та гарбуза, вмісити в тісто. Вмісити насіння чіа.

1 ч.л. насіння кмину перемолоти в кавомолці та 1 ч.л. цілого насіння кмину вмісити в тісто. Додати куркуму, коріандр, кардамон та сіль (дивіться, щоб відчувався слабкий солоний смак).   Все перемішати, вилити тісто в форму. Зверху добре присипати насінням соняшнику, гарбуза, льону, притиснути його трішки в тісто, щоб утворилася смачна скоринка з насіння.

Випікати 1 годину при 180°С.  11. Коли хліб спечеться, дістати його, вийняти з форми, обернути рушником і залишити до повного охолодження.

Рецепт домашнього хліба на сухих дріжджах

Інгредієнти:

Приготування:

Борошно просіяти через сито, додати сіль, цукор та сухі дріжджі, воду та почати замішувати. Додати рослинну олію, продовжуючи вимішувати приблизно 7-10 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук.

Миску змастити олією і відправити в неї тісто. Поставити підійматись. Коли тісто збільшиться утричі, перекласти у форму з пергаментом. Накрити рушником або плівкою та залишити ще на 30 хвилин у теплому місці. Духовку заздалегідь розігріти до 190°С.

У невеликій піалі змішуємо воду (1 ст. л.) з рослинною олією (1 ч. л.) і змастити цією сумішшю хліб зверху. Поставити в розігріту духовку та випікати на нижньому рівні приблизно 40 хвилин.

Простий рецепт домашнього хліба

🍞Цей рецепт ідеальний для новачків, він вимагає мінімум зусиль, але дає відмінний результат.

Інгредієнти:

Приготування:

Змішайте борошно, сіль і дріжджі. Додайте воду та олію. Замісіть тісто і залиште підходити на годину. Випікайте при 200°C протягом 30-40 хвилин.

Секрети випікання хліба у духовці

Насправді варто пам'ятати всього пару правил:

Секрети випікання хліба в мультиварці

Основне правило - завжди використовуйте режим «Випічка» або «Хліб» і дотримуйтеся рекомендацій за часом. Крім того, пам'ятайте, що у мультиварці тісто може підходити довше, тому не квапте процес.