Мінімалка в Європі: де найвищі зарплати та наскільки відрізняються від українських

У європейських країнах зарплати різняться у рази.

monitor-press.info

Те, що українські зарплати суттєво відрізняються від європейських, уже давно ні для кого не секрет. Але для деяких стає несподіванкою, що й у самій Європі зарплати відрізняються у десятки разів залежно від країни. Кореспондентка Коротко про проаналізувала рівень мінімальних зарплат у різних країнах. Навіщо? Та тому, що найчастіше українські біженці в Європі працюють саме за мінімалку.

«Середня температура по лікарні»

Останній рік експерти ринку праці тільки й роблять, що говорять про зростання українських зарплат. Але при цьому заробітки все одно бажають кращого.

Середня зарплата в Україні, за підсумками другого кварталу 2024 року, становила 20 964 грн, або близько 455 євро. Для порівняння: у Польщі середня зарплата у серпні становила 8190 злотих брутто (1916 євро), а, наприклад, у Швейцарії – 8012 швейцарських франків (8493 євро).

Нагадаємо, що середня зарплата є середнім арифметичним всіх зарплат з економіки, або, скажімо, з конкретної галузі чи компанії. Наприклад, якщо у компанії працює 5 співробітників, у чотирьох із яких зарплати становлять 20 тисяч гривень, а в одного – 100 тис. грн, то середня зарплата у компанії становитиме 36 тис. грн (180 000/5).

Експерти не перший рік кажуть, що середня зарплата мало про що каже, що видно з нашого прикладу. Недарма її часто називають "середньою температурою по лікарні" і наводять приклад із голубцями (коли одні їдять капусту, інші - м'ясо, а в середньому всі їдять голубці).

Набагато більш інформативною є медіанна зарплата – значення, яке розподіляє статистичний ряд зарплат на дві рівні частини. Якщо ми розташуємо зарплати співробітників нашої умовної компанії в порядку зростання, отримаємо ряд 20 000, 20 000, 20 000, 20 000, 100 000. У середині цього ряду і знаходиться медіанна зарплата – 20 тис. грн.

Економісти одностайно вважають, що медіанна зарплата набагато краще відбиває реальну ситуацію в умовах значних відмінностей у заробітках. Саме тому у Європі вже давно перейшли на підрахунок медіанної зарплати. Але український Держстат, як і раніше, бере середню.

Тому доцільно порівнювати між собою все ж таки мінімальні зарплати.

Мінімалка в Україні

З 1 квітня 2024 року мінімальна зарплата в Україні відповідно до бюджету на 2024 рік зросла до 8000 грн. Економісти сприйняли ці новини без ентузіазму, пояснюючи, що грошей у кишенях українців більше не стане. Все просто: оскільки половина зарплат перебуває в тіні, зростання мінімалки призводить лише до зростання офіційної частини та, відповідно, до збільшення податкового навантаження, але при цьому «конвертна частина» зменшується.

Крім того, зазначали експерти, внаслідок того, що в сьогоднішніх умовах мало який бізнес може похвалитися зростанням прибутку, зростання мінімалки стає своєрідним сигналом підвищення цін на товари та послуги. Тобто підприємці легко перекладають збільшені витрати на ціни.

Втім, як уже відомо сьогодні, це було останнє підвищення мінімалки на найближчі кілька років. У Бюджетній декларації на 2025-2027 роки Кабмін запропонував відмовитися від збільшення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Згідно з документом, у 2025-2027 роках мінімальна заробітна плата залишиться на сьогоднішньому рівні – 8000 грн.

Пізніше ця інформація підтвердилася проєктом Бюджету на 2025 рік.

Але постійний рівень мінімалки зовсім не означає, що незмінною залишиться і якість життя. Справа в тому, що інфляція при заморожуванні соціальних стандартів означає зниження реальних доходів населення. Враховуючи, що Бюджетною декларацією у 2025 році (грудень до грудня) передбачено інфляцію у 9,5%, у 2026-му – 10,4%, отримуємо, що лише у 2025-2026 роках реальні доходи українців впадуть на 20%. І це при тому, що і сьогодні 8000 грн у євро еквіваленті – це зовсім не густо: при курсі 46 грн за євро українська мінімалка становить 174 євро.

Мінімальні зарплати у різних країнах

Відзначимо одразу, що мінімальні зарплати є не у всіх європейських країнах. Наприклад, ініціативу запровадити мінімальну зарплату у Швейцарії жителі країни категорично відкинули ще десять років тому, але при цьому середня зарплата у Швейцарії, як уже говорилося вище, є однією з найвищих у Європі.

Немає мінімальної зарплати і в Норвегії, проте місцеві роботодавці, щоб уникнути проблем, намагаються знаходити взаємовигідні компроміси з профспілками. 2024 року мінімальний розмір погодинного заробітку на некваліфікованій роботі в Норвегії становив 18 євро. Тобто при 40-годинному робочому тижні людина на такій роботі заробить 720 євро, що з розрахунку 176 робочих годин еквівалентно 3168 євро на місяць.

За даними Євростату, найвищу мінімалку в Європі встановлено в Люксембурзі - 2571 євро. На другому та третьому місці - Ірландія та Нідерланди з 2146 євро та 2070 євро відповідно.

Якщо говорити про європейські країни з найбільшою кількістю українських біженців, то у Польщі мінімальна зарплата становить 978 євро, у Німеччині – 2054 євро, у Чехії – 764 євро.

Найнижчі зарплати в Європі у 2024 році зберігаються у Сербії (544 євро), Чорногорії (532 євро), Болгарії (477 євро), Албанії (385 євро) та Північній Македонії (360 євро).

Як бачимо, найнижча європейська мінімалка вдвічі перевищує українську. І з огляду на те, що нам із такою зарплатою жити не один рік, до європейських заробітків ми навряд чи наблизимося найближчим часом.