Якщо Байден не підтримає плану перемоги, Україна продовжить жити за планом “Б”, - Зеленський

Документ не вимагає від Росії співробітництва та викладає те, що партнери можуть зробити без участі Москви.

president.gov.ua

План перемоги, який Володимир Зеленський має намір представити Джо Байдену, це новий план "А" для України. Про це президент України сказав в інтерв'ю The New Yorker перед візитом до США.

- Ми роками жили за планом Б. План А був запропонований до повномасштабної війни, коли ми закликали до двох речей: превентивних санкцій та превентивного посилення України різними видами зброї. Я сказав нашим партнерам: якщо Україна буде дуже сильною, нічого не станеться. Вони не послухали. З того часу вони всі визнали мою правоту. Зміцнення України значно понизило б ймовірність вторгнення Путіна. Тепер я пропоную новий План А, – сказав він.

За словами Зеленського, документ є планом щодо зміцнення України і не вимагає від Росії співпраці для досягнення успіху.

- Швидше за все, план викладає те, що наші партнери можуть зробити без участі Росії. Якщо дипломатія – це бажання обох сторін, то перш ніж дипломатія зможе стати ефективною, реалізація нашого плану залежить лише від нас та наших партнерів, - заявив він.

Президент України додав, що у разі непідтримки плану Джо Байденом Україні доведеться продовжувати жити в рамках плану Б, "і це сумно".

– Це жахлива думка. Це означало б, що Байден не хоче закінчувати війну будь-яким чином, який позбавить Росію перемоги. І ми зрештою отримали б дуже довгу війну — неможливу, виснажливу ситуацію, яка забере життя величезної кількості людей. Сказавши це, я не можу звинувачувати Байдена ні в чому. Зрештою, він зробив потужний, історичний крок, коли вирішив підтримати нас на початку війни, дію, яка підштовхнула наших інших партнерів зробити те саме, - сказав він.

У США Володимир Зеленський має виступити на Генеральній Асамблеї ООН та зустрітися з президентом Джо Байденом у Білому домі, щоб презентувати план перемоги України. План, ймовірно, включає вступ до НАТО за прискореним графіком і надання західної військової допомоги з меншими обмеженнями.