В Одесі знесуть пам'ятник Пушкіну на Приморському бульварі

До цього місцева влада відмовлялася демонтувати скульптуру, оскільки її внесено до реєстру ЮНЕСКО.

wikipedia.org

Влада Одеси прийняла рішення демонтувати пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну на Приморському бульварі. Відповідні розпорядження вже підписано та розіслано у необхідні структури. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер в інтерв'ю "Міста сили".

- Так, він також має у своєму розпорядженні підпис про його знесення. Сьогодні розійшлися всі листи щодо знесення таких пам'яток, – сказав Кіпер.

Питання про знесення пам'ятника Пушкіну було обговорено ще до вторгнення РФ в Україну. З початку війни місцеві жителі та активісти знову виступили з вимогою демонтувати статую, оскільки він є російським символом. Але влада міста цю пропозицію відкинула. Тоді мер Геннадій Труханов заявив, що знесення пам'ятника Пушкіну неможливе, оскільки він перебуває в реєстрі ЮНЕСКО.

Пам'ятник Пушкіну на Приморському бульварі було побудовано 1887–1889 роках. Статую звели до 50-річчя від дня смерті поета. Тоді міська влада відмовилася давати гроші на спорудження пам'ятника, і його встановила спиною до будівлі місцевої ради. Погруддя поета було виконано Жанною Полонською за портретом роботи художника Ореста Кіпренського 1827 року. Проєкт пам'ятника-фонтану належав архітектору Хрісанфу Васильєву.