Біля української антарктичної станції народилося перше нинішнього року тюленя

Національний антарктичний науковий центр запропонував користувачам обрати ім'я для первістка за подарунок.

facebook.com/AntarcticCenter

Поблизу української антарктичної станції "Академік Вернадський" народилося перше тюленятко нинішнього року. Про це 18 вересня повідомив Національний антарктичний науковий центр у своїх соціальних мережах.

- Поблизу “Академіка Вернадського” народилося перше тюленятко Ведделла нинішнього року. Це – хлопчик. Він побачив світ на острові Вінтер, що розташований навпроти острова Галіндез, де знаходиться наша станція, — розповіли в антарктичному науковому центрі.

Біолог 29-ї української антарктичної експедиції Світозар Давиденко розповів, що вагітна самиця була на Вінтері десь з 1 вересня. 

- Ми щодня моніторили її стан: ходили пішки або дивилися за допомогою дрона. 17 вересня зранку з дрона побачили, що вона вже з дитиною, і відразу вирушили до них, — сказав він.

На місці вчений відібрав зразки плаценти, які потім вивчають на вміст стійких органічних забрудників, проводять молекулярно-генетичні та інші дослідження. Також науковці загалом відстежують щорічну успішність розмноження тюленів Ведделла. Зокрема, воно сильно залежить від наявності морського льоду, адже саме на ньому або на берегах зі зручним спуском у воду відбувається народження тюленят.

- У перші дні малюки зазвичай важать 25-30 кг і дуже швидко ростуть на поживному молоці мами – його жирність 54%. До кінця вигодовування, яке продовжується близько 3 місяців, можуть сягати 90 кг. А дорослі тюлені Ведделла важать 400 кг, — розповіли науковці.

Вагітність тюленів Ведделла триває 10 місяців, а завагітніти вони можуть вже за кілька місяців після пологів. Тож ведделлята народжуються здебільшого на початку антарктичної весни. Кожна самиця приводить одне дитинча.

Національний антарктичний науковий центр традиційно запропонував разом обрати ім'я для первістка. 

- Пишіть ваші варіанти в коментарі до 23:59 22 вересня. Полярники 29-ї УАЕ оберуть найцікавішу ідею (з фейсбуку або інстаграму), а її автор отримає від нас подарунок – шеврон цієї експедиції, — розповіли в НАНЦ.

29-та наукова експедиція на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський» триває з квітня 2024 по березень 2025 року.