Філіжанка запашної кави – це не лише доза кофеїну, насолода, зрештою, певний ритуал. Це ще й кавова гуща, яка не відходи – а корисна штука. Про те, як осад, що залишився на дні чашки, захищає грядки від слимаків, до чого тут здорова шкіра без целюліту та густе волосся і як можна використовувати гущу у кулінарії - читайте у матеріалі Коротко про.
Сміття чи корисні відходи?
Уявіть: щодня у світі люди випивають близько двох мільярдів чашок кави. Очевидно, що після такого масштабного кавування залишається гора кавової гущі (навіть враховуючи якусь частку розчинної кави). І ось ці залишки – не сміття, а корисні органічні відходи, що можна використовувати у різних сферах життя.
Для саду
Рослини «беруть» поживні речовини з ґрунту, який, в свою чергу, виснажується. Земельку треба час від часу підживлювати. Чим? Та хоча б кавовою гущею. Маленькі крупинки, що залишилися після випитої кави, містять кілька ключових для росту рослин мінералів: азот, кальцій, калій, залізо, фосфор, магній, хром. Більш того, можуть поглинати важкі метали, що забруднюють ґрунт. Підживити грядку кавовою гущею простіше простого: треба лише розсипати її поміж рослин. Огірки, помідори, цибуля, редис, зелень «подякують» щедрим врожаєм.
А ще макуха з кави знижує pH ґрунту, тобто підвищується рівень кислоти у землі. А це саме те, що «лікар приписав» для гортензій, азалій, рододендронів, тобто усіх кислотолюбних рослин. Наприклад, ті ж гортензії зеленувато-білого нецікавого кольору після підживлення кавовою гущею порадують насиченими блакитними квітами.
Також садівники кажуть, що кавова гуща захищає сад від слимаків і равликів, а також ненажерливих мурах. Ці комахи навіть не потикатимуться на грядку, посипану кавовим жмихом. Також макуха з кави не подобається котам та кротам.
Для боротьби із неприємними запахами
Навіть використана кава освіжає речі. Так, у холодильнику нейтралізує запахи зіпсованих або надто ароматних продуктів – поставте невеличку ємність з гущею на поличку, і природний поглинач запахів готовий. Не забувайте періодично змінювати.
З гущі можна зробити портативний освіжувач: треба лише наповнити нею стару шкарпетку (чисту!), міцно зав’язати. Такий освіжувач можна покласти у сумку з одягом для спортзалу, у взуття, під сидіння автомобіля, тобто усюди, де може знадобитися дезодорація.
А ще кавова гуща допоможе прибрати запах з рук після, наприклад, цибулі або часнику. Після того як нашинкували щось занадто пахуче, треба потерти руки гущею, змити, нанести живильний крем. Руки матимуть приємний аромат і аж ніяк не цибулевий.
Для шкіри
Багато хто з жінок використовує кавову гущу як скраб для тіла. І хоча косметологи кажуть, що крупинки можуть пошкодити епідерміс, все ж очищають від бруду і відлущують мертві клітини чудово. Зробити такий скраб легко і дешево. Треба змішати кавову гущу з невеликою кількістю води і сумішшю легко потерти масажними рухами шкіру. Увага: не варто втирати надто ретельно, аж до скрипу, пожалійте шкіру.
Кавовий скраб ще й посилює кровообіг у шкірі. Тому є хорошим додатковим засобом у боротьбі з целюлітом. Щоб ненависна «апельсинова шкірка» на стегнах зникла, треба, поміж фізичних навантажень, скрабувати проблемну ділянку двічі на тиждень впродовж 5-7 хвилин. Результат буде помітним вже через місяць.
Для волосся
Навіть здорове і густе волосся може тьмяніти після використання засобів для укладки. Та й вимити усі ті пінки і лаки з волосся досить складно. В результаті шевелюра втрачає блиск, волосинки висять наче бурульки. Такі проблеми вирішить кавова гуща. Треба лише час від часу скрабувати нею шкіру голови. Таким чином відлущуються мертві частинки епідермісу. На додачу гуща ще й посилює кровообіг і прискорює ріст волосся.
Отож, перед миттям голови випийте чашку кави, візьміть жменю гущі з денця чашки та втирайте її в шкіру голови і волосся протягом кількох хвилин. Потім вимийте і ретельно прополощіть. Робіть це один-два рази на тиждень або за потреби.
Для чистоти різних поверхонь
Любите каву? Тоді хімічні засоби для чищення можете сміливо викидати у смітник. Кавова гуща прекрасно справляється майже з усіма видами забруднень, ще й допомагає провести легку дезінфекцію.
Отож, жмих, що залишився після кавування, очищає гриль, кухонні решітки, раковину, допоможе відполірувати посуд. Груба текстура кавової гущі робить її ідеальною для чищення саме того кухонного посуду, який важко мити. Так, сковорідки і каструлі з казанами. Щоб вимити такий посуд, треба щедро посипати поверхню гущею і почистити, як завжди. Обов’язково ретельно промийте після цього. Сковорідки та каструлі після такого спа блищатимуть як нові.
Тільки будьте обережні: на делікатних поверхнях кавовий скраб може залишати подряпини, а на пористих - коричневі плями.
Для приготування їжі
Кавова гуща містить природні кислоти і ферменти, які допомагають, наприклад, розм’якшити м’ясо і покращити його аромат. Додайте використану кавову гущу до суміші спецій і трав, натріть цим м’ясо за дві години до приготування. Гуща приготується на м’ясі та утворить темну хрустку скоринку.
А для любителів експериментів на кухні сподобається варіант - додати кавову гущу у випічку, наприклад, печиво чи брауні. Лише чайна ложка жмиху врівноважить надто солодкий смак того ж брауні, додасть ледь помітної гірчинки, а колір тістечка буде насичено темним. Але важливо дотримуватися міри. Якщо пересипати жмиху у тісто, то смак випічки буде аж надто гірким та кавовим.