Членство у Одеській ТПП: закінчення повноважень, новий склад Ради і чому учасники воюють між собою

Термін повноважень Сергія Шувалова складав п’ять років і спливав на початку 2024 року.

Одеська регіонально торгово-промислова палата із повномасштабною війною отримала додаткові напрямки у роботі - видача сертифікатів на товари, що рухаються Зерновим коридором та сертифікати про форс-мажорні умови через воєнні ризики. Все це створило нові умови для заробітку і ось вже понад рік, як палата веде холодну війну із самою собою за членство у складі Ради. Через рік до суперечок включився центральний орган - ТПП України, яка ігнорує новий склад Ради.

Сплив терміну повноважень

У період з 2019 року на чолі ОРТПП був Сергій Шувалов. Термін його повноважень складав п’ять років, тому і спливав на початку 2024 року. З осені 2023 року ще чинний Голова блокував загальні збори учасників із метою продовжити свою владу. Шувалов хотів всупереч статуту проводити збір шляхом письмового опитування і провів, тому не давав склад учасників та посилався на заборону проведення мітингів, відсутність бомбосховищ. При тому, що навіть у постанові від Одеської ОВА вказано, що наради проводяться на розгляд керівника.

Частина палати наполягала ж на їх проведенні, тому Шувалов звернувся до Господарського суду Одеської області, аби заборонити членам ОРТПП приймати рішення. Суд заборонив обирати голову, мандатну комісію чи затверджувати порядок денний, вносити зміни до статуту, але сам збір учасників уможливив. Дата загально збору була 19 квітня, за тиждень до цього Голова розіслав членам ОРТПП лист, яким повідомив про виключення з членів Палати п’яти підприємств, які виступали проти нього.

На початок 2024 року у складі Палати було 179 членів. На зборах 19 квітня 2024 року присутніми були понад 1/3 членів Одеської торгово-промислової палати (64 представники), які проголосували за вимогу до Шувалова організувати та провести 07 червня належні загальні збори. Після чого було вилучено близько 30 членів палати, але адвокатські запити до Торгово-промислової палати України із метою дізнатися про перелік вилучених компаній, були перенаправлені.

19 серпня Господарський суд виніс ухвалу, в якій повністю підтверджено факти закінчення повноважень у керівних органів ОРТПП, враховуючи, що п’ятирічний термін повноважень сплив. Тому повноваження Шувалова, попри надію продовження опираючись на воєнний стан, закінчилися 15 січня 2024 року, а рішення про продовження повноважень є незаконним.

Новий склад Ради палати та ТПП України

Загальні збори відбулися 12 вересня. За день до цього члени Ради отримали лист від віце президента про те що ці збори є нелегітимними, порушують статут, а всі рішення будуть оскаржені у судовому порядку. Збори все одно відбулися і шляхом голосування було обрано нове керівництво Одеської палати, яке наступного дня розпочало виконання своїх обов'язків. Президентом ОРТПП було обрано Миколу Крикливого, першим віцепрезидентом - Ганну Нестеренко, віцепрезидентами - Степана Боглю та Олега Платонова.

Коли ця інформація була надана ТПП України, яка заявила про рейдерське захоплення та відключила Одеську палату від «Електронної палати». Через що палата не змогла видавати жодних документів. За п’ять днів нове керівництво зустрілося із колективом Одеської палати, але усім працівникам був відключений доступ в інтернет, до бухгалтерських програм та сервера.

Керівництво ТПП України в Києві проводило нараду, на яку не запросило нового керівника Одеської палати. Після чого анонсувало зустріч в Одесі, на яку знову ж таки не запросили новий Склад Ради Одеської палати. Центральний орган раніше був сповіщений про блокування Загальних зборів і не долучався до подій в Одесі протягом 10 місяців, але наразі проводить зустріч із бізнесом, де ігнорує учасників Ради.