Від кібератаки до втручання третьої країни: ЗМІ назвали можливі причини вибухів пейджерів у Лівані

У події ліванські журналісти звинуватили спецслужби Ізраїлю.

t.me/nexta_live

Внаслідок масових вибухів пейджерів у Лівані вже загинули 8 бойовиків "Хезболли". Ще понад 2750 людей отримали поранення. Офіційну причину події ще не назвали, але низка експертів вже почала висувати передбачувані версії.

Ліванські ЗМІ заявили, що за інцидентом нібито стоїть Ізраїль. За їхніми даними, ізраїльські сили нібито зламали пейджери та викликали синхронні вибухи літій-іонних батарей через перегрів. Тим часом бельгійський аналітик Елайджа Маньє заявив у коментарі Аljazeera, що ізраїльська розвідка нібито могла отримати доступ до достачання пейджерів з Ірану, оскільки саме ця країна постачає більшу частину шиїтському руху обладнання.

Маньє також припустив, що ізраїльтяни могли впровадити вибухівку в пейджери за підтримки третьої країни ще до того, як пристрої дійшли до "Хезболли". Він додав, що операція такого масштабу потребує потужних вибухових речовин та значного часу, щоб вручну вбудувати кілька грамів вибухівки у пристрої, зберігши їхню працездатність.

За даними джерел WSJ, знайомих із ситуацією, пейджери, які вибухнули, були частиною нещодавно отриманої партії. Представник "Хезболли" заявив, що такі пристрої мали сотні членів організації, і припустив, що причиною вибухів могло стати шкідливе ПЗ. Він також зазначив, що деякі користувачі помітили нагрівання своїх пейджерів і встигли позбутися їх до вибуху.

Як пише Shot, причиною вибухів могло стати масове повідомлення відправлене через закриті чати. У Лівані використовували пейджери моделі Gold AP-900 вартістю 180 доларів, які виробляються на Тайвані та програмуються вручну з використанням пароля для створення закритої мережі.