Україна закликала не повертати російських та білоруських шахістів на змагання

Київ висловив глибоку стурбованість планами FIDE розглянути це питання на Генеральній асамблеї.

t.me/minmolodsport

Україна стурбована наміром повернути російських та білоруських шахістів на міжнародні змагання і звернулася з листом до Міжнародної шахової федерації. Про це повідомили Міністерство молоді та спорту України й Федерація шахів України.

- Українські посадовці висловили глибоку стурбованість планами FIDE розглянути це питання на Генеральній асамблеї 21-22 вересня 2024 року в Будапешті, Угорщина, - йдеться у зверненні, яке підписали міністр молоді та спорту Матвій Бідний, міністр закордонних справ Андрій Сибіга та президент Федерації шахів Олександр Камишін.

Україна закликає FIDE продовжити відсторонення російських та білоруських шахістів. У листі посадовці нагадали, що повномасштабне вторгнення Росії, співучасницею якого виступила Білорусь, стало найкривавішою війною в Європі з часів Другої світової війни.

- З початку повномасштабного вторгнення Росія вбила понад 500 спортсменів і тренерів, зокрема й 21 шахіста. Ще двоє шахістів вважаються зниклими безвісти, - йдеться у заяві.

Також українські посадовці зазначили, що російські та білоруські спортивні організації є інструментом державної політики цих країн. Допуск їх до змагань означатиме легітимізацію війни.