Букерівська премія-2024 опублікувала шорт-лист з рекордною кількістю жінок-авторів

Список письменників, які претендують на престижну літературну нагороду.

thebookerprizes.com

Комітет, який присуджує Букерівську премію, опублікував список фіналістів для головної літературної нагороди Великобританії. До переліку увійшли традиційні шість книг. Про це повідомляється на сайті премії.

Серед авторів, які потрапили до цього списку, представники п'яти різних країн. Вперше у фіналі виявилась робота голландської письменниці, а також за останні 10 років на премію вперше претендує австралійська письменниця. Двоє з включених до шорт-листа письменників вже мали досвід потрапляння у фінал цієї премії.

- Короткий список складається з творів, які переносять читачів по всьому світу та за межі земної атмосфери: від битв Першої світової війни до духовного відпочинку в сільській місцевості Австралії; від глибокого півдня Америки у XIX столітті до віддаленого голландського будинку у 1960-х роках; від Міжнародної космічної станції до мережі печер під французькою сільською місцевістю. Серед іншого, книги, які увійшли до короткого списку, досліджують гравітаційне тяжіння будинку та сім'ї; суперечливий характер правди та історії; і те, якою мірою ми відкриваємо себе іншим, - йдеться у заяві організаторів премії.

Короткий список Букерівської премії 2024 року:

Як зазначено у повідомленні, шість фіналістів було обрано журі зі 156 робіт, представлених на розгляд та опублікованих у період з 1 жовтня 2023 року по 30 вересня 2024 року. Головою журі цього року є художник та письменник Едмунд де Ваал. До складу журі також увійшли письменниця Сара Коллінз, редактор розділу художньої літератури The Guardian Джастін Джордан, письменник та професор Іюнь Лі, музикант, композитор та продюсер Нітін Соухні. Лауреат цьогорічної Букерівської премії 2024 року стане відомим на урочистій церемонії 12 листопада 2024 року в Олд-Біллінгсгейт у Лондоні.