У МВС спростували намір створити "цифровий концтабір" законом про відеомоніторинг

Міністерство внутрішніх справ очікує на ухвалення законопроєкту про єдину систему відеомоніторингу до кінця року.

interfax.com.ua

Заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко спростував намір створити "цифровий концтабір" за допомогою законопроєкту про відеомоніторинг. В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" він повідомив, що відеомоніторинг уже працює повсюдно, ним охоплено більшість автошляхів державного значення, міста, навчальні заклади, а також усі комерційні об'єкти, які дбають про свою безпеку.

- Насамперед ми говоримо про відповідальність, тому що сьогодні власники таких систем не несуть відповідальності за поширення інформації, яку обробляють їхні системи… Важливий момент, який також буде прописаний у законі, – необхідність збереження інформації з камер певний час та обов'язковість надання інформації правоохоронним органам за встановленим алгоритмом, - заявив він.

Тимченко наголосив, що законопроєкт є рамковим і не створить “жодних додаткових проблем наявним системам і точно не створить додаткових проблем громадянам".

- Особі, яка не скоює адміністративних чи кримінальних правопорушень, якій немає чого приховувати, не варто боятися відеокамер – вона не цікава правоохоронним відомствам!.. Протистояти цьому законопроєкту будуть не тільки ті, кому є що приховувати, а й ті, хто адмініструє камери відеоспостереження і хто використовує їх на власний розсуд, - заявив він.

МВС очікує на ухвалення законопроєкту "Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки" Верховною Радою до кінця 2024 року. Водночас член парламентського  комітету з питань правоохоронної діяльності народний депутат Олександр Бакумов сказав, що потребує доопрацювання ціль використання інформації - “її потрібно чітко вказати, щоб не було зловживань".

- Ми не можемо втручатися і фактично піддавати моніторингу спосіб життя людини. Держава може окреслити законні підстави використання інформації: в рамках кримінального провадження, гарантування безпеки держави тощо, - сказав він.

Також треба чітко регламентувати перелік суб'єктів, які будуть використовувати інформацію. 

- В законопроєкті зазначене формулювання "Сили безпеки та оборони", а це загальне поняття, яке включає структури, не дотичні до запобігання та розкриття злочинів, - зазначив він.

Крім того, за його словами, необхідно чітко визначити термін зберігання інформації на відеокамерах.