Проєкт Бюджету-2025: якими будуть курс та ціни наступного року

Які сюрпризи готує головний фінансовий документ на 2025 рік.

bank.gov.ua

Минулого тижня у ВР зареєстровано проєкт Закону про Державний бюджет України на 2025 рік №12000 від 14.09.2024.

Які сюрпризи готує документ, що буде з курсом, цінами та зарплатами, розбиралася кореспондентка Коротко про.

Доходи та витрати

За підсумками 2024-го,  у бюджеті заплановано продовження поступового поступального відновлення економіки. Зростання реального ВВП прогнозується лише на рівні 2,7%.

Доходи у 2025 році очікують на рівні 2 трлн, витрати бюджету планують на рівні 3,6 трлн, повідомив у своєму телеграм-каналі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами прем'єра, головний пріоритет нового бюджету – це оборона та безпека України. Усі внутрішні ресурси знову спрямовуватимуться на ці цілі, а витрати на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн. Буде більше грошей на українську зброю, техніку, дрони.

Другий пріоритет – фінансування захищених статей бюджету: на соціальний захист планують виділити понад 400 млрд грн. Пенсії будуть проіндексовані, а субсидії обіцяють виплатити всім, хто цього потребує. 211 млрд грн буде направлено на охорону здоров'я, 170 млрд грн – на освіту.

І, нарешті, третій пріоритет Бюджету-2025 – це підтримка регіонів та бізнесу. Уряд планує продовжувати допомогу місцевим бюджетам за рахунок дотацій та субвенцій. Передбачено кошти на програми пільгового кредитування, гранти для підприємців, гроші на програму гуманітарного розмінування та програму "єОселя".

На думку аналітика Віталія Шапрана, проєкт бюджету – це просто «брат-близнюк» бюджету, за яким ми живемо зараз. Але відчувається збільшення витрат на оборону та коригування соціальних статей.

«Дефіцит передбачає зовнішнє фінансування у сумі 35-40 млрд доларів, що, в принципі, є підйомною цифрою, – зазначив аналітик на своїй сторінці у фейсбуці. Основні макроіндикатори, закладені в проєкт, викликають питання, але оцінювати їх поки що зарано. Я не прихильник підвищення податків для простих громадян – вважаю, що потрібно змушувати чиновників шукати альтернативні джерела. І вони є, наприклад, економія коштів після репрофайлінгу портфеля ОВДП у власності НБУ».

Репрофайлінг означає обмін усіх існуючих ОВДП на інші ОВДП з ініціативи Мінфіну та згоди НБУ, пояснює Віталій Шапран. Цей процес дасть економію коштів (оскільки Нацбанк давав у борг уряду останніми роками на неринкових умовах, економія звільнить десятки млрд грн), відновлення справедливості (уряд кредитуватиметься не під намальовані НБУ відсотки, а під ринкову ставку). Також НБУ отримає в портфель ринковий інструмент – ОВДП, які можуть поступово продавати, а іноді й купувати на вторинному ринку.

Бюджет виконають, податки піднімуть

Економісти не сумніваються, що заявлені прибутки до бюджету зберуть.

- Бюджет з доходів виконають за рахунок зростання інфляції та зростання податків, - зазначив у розмові з Коротко про президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Виростуть військові збори та ПДВ.

Експерти відзначають два основні «ЕСВ-наслідки» проєкту бюджету-2025 для бізнесу.

По-перше, на рік зупиняється норма про ЄСВ, яка дозволяла ФОПам не платити ЄСВ під час воєнного стану. Тобто мінус 1760 грн на місяць на додаток до 10% від мінімалки (800 грн на місяць) у вигляді військового збору для першої та другої груп.

По-друге, збільшується максимальна база оподаткування з 15 до 20 мінімальних зарплат, тобто 22% стягуватимуть із "білих" зарплат до 160 тисяч грн на місяць (зараз – до 120 тис. грн на місяць).

Економісти вважають, що тільки ці дві норми коштуватимуть бізнесу 6-8 млрд грн додаткового ЄСВ.

Зростання цін

Експерт Світового Банку Оксана Руженкова у великому інтерв'ю Коротко про дала невтішний прогноз з цінами. До проблем, викликаних повномасштабною війною, додалися несприятливі погодні умови, тож, прогнозує експерт, ціни тією чи іншою мірою зростуть практично на всі продукти.

Зважаючи на все, з експертом СБ згодні й автори фінансового кошторису країни. Згідно з проєктом Бюджету на 2025 рік, інфляція в Україні наступного року становитиме 9,5% (грудень до грудня). Це більше, ніж у 2024-му (згідно з очікуваннями Мінекономіки, зростання цін цього року становитиме 7,9%), але, кажуть економісти, не виключено, що зростання цін виявиться ще стрімкішим.

– Не виключаю, що у 2025 році за такої моделі бюджету інфляція буде не менше 12%, – зазначив Олександр Охріменко.

Курс долара та зарплати

Щодо середньорічного курсу 45 грн за долар, який закладено до бюджету, то, нагадують експерти, це суто розрахунковий «бухгалтерський» курс. Віталій Шапран зазначає, що курс визначається ринком, а не рішенням Кабміну, і за останні 10-12 років середньорічний курс збігався із закладеним у бюджеті не більше ніж 2-3 рази.

Водночас Олександр Охріменко вважає, що це якраз той випадок, коли курс цілком може збігтися.

- Думаю, що приблизно таким він і буде - не більше і не менше, - поділився з Коротко про своїми роздумами економіст. – Вже зараз ми чітко бачимо, що Нацбанк стимулює девальвацію. Тому наступного року на нас чекає і більш висока інфляція, і вищий курс. Як наслідок – активне зростання ВВП, але саме номінального ВВП. А от щодо зарплат, заплановане зростання замале.

Згідно з проєктом документа, середня зарплата в Україні зросте на 18,5% - з очікуваних Мінекономіки 20 581 грн цього року до 24 389 грн наступного. Щоправда, з урахуванням інфляції від цього збільшення мало що залишиться: зростання цін «з'їсть» зростання зарплат.

- Як бачимо, бюджет на 2025 рік орієнтований на те, що війна триватиме, - підсумував Олександр Охріменко. – Витрати на армію та оборону дуже високі. Ця ситуація негативно позначатиметься на найчутливіших сферах, які найбільше хвилюють українців – і на зростанні цін, і на курсі.

Втім, загалом економісти радять не сприймати поданий урядом документ як остаточний, адже, наприклад, у 2023 році зміни до бюджету вносилися чотири рази. Нинішній бюджет подано задовго до завершення року, тож можна не сумніватися, що зміни будуть.