Українські полярники завдяки магнітній бурі змогли побачити унікальне явище над «Вернадським»

Мова йде про південне полярне сяйво.

facebook.com/AntarcticCenter

Українські полярники на станції «Академік Вернадський» вдруге за рік «спіймали»  південне полярне сяйво. До цього ж сяйва у регіоні не бачили близько 10 років, повідомили у фейсбуці Національного антарктичного наукового центра.

Для спостереження сяйва має зійтися низка умов: сильні збурення магнітного поля Землі, не затягнуте хмарами небо, наявність темного часу доби (бо в період антарктичного літа біля станції майже весь час світло).

За даними центру, вночі в геомагнітній обсерваторії на «Вернадському» зафіксували магнітну бурю рівня К-7 за індексом Бартельса (він описує відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу й може набувати значень від 0 до 9). Тому полярники відразу вирушили на те місце, де їм вдалося зазнімкувати сяйво місяць тому.

- І хоч на небі були смуги тонких хмар, а повний місяць яскраво освічував простір, однак близько 15 хвилин дослідники спостерігали унікальне явище. На відміну від минулого разу (у середині серпня. - Ред.), коли сяйво проявилося здебільшого на фото, нині зимівники бачили його неозброєним оком, - розповіли полярники.

У центрі нагадали, що магнітні бурі пов’язані з корональними викидами Сонця, коли величезний потік плазми з «вмороженим» магнітним полем рухається в бік Землі. Взаємодія магнітного поля Сонця та магнітного поля Землі якраз і спричиняє висипання заряджених частинок у верхні шари атмосфери, які ми бачимо як сяйво.

Магнітометричні дослідження є одними з основних на станції «Академік Вернадський» і тривають тут уже 70 років. Українська геомагнітна обсерваторія працює на найвищому світовому рівні й готує односекундні дані в новому форматі. За даними полярників, вони є дуже цінними для аналізу швидкоплинних процесів та їхніх описів і широко застосовуються для супутникових досліджень, прогнозів космічної погоди та геомагнітних бур.