У WSJ написали про майбутню демографічну катастрофу в Україні

Напад Росії буде мати жахливі наслідки для населення нашої країни.

evacuation.city

Кількість вбитих за час повномасштабної війни українців і росіян досягла приблизно 1 мільйона осіб. При цьому невідомо, скільки людей було втрачено серед мирного населення, адже тільки під час захоплення росіянами Маріуполя, за даними Human Rights Watch, загинуло понад 8 000 осіб. Про це пише The Wall Street Journal.

Згідно з проведеною на початку року конфіденційною українською оцінкою кількість загиблих українських військовослужбовців становить 80 000 осіб, а поранених - 400 000. Оцінки російських втрат, зроблені західними розвідками, різняться: за деякими даними, кількість загиблих сягає майже 200 000 осіб, а поранених - близько 400 000.

За оцінками уряду і демографів, унаслідок вторгнень і окупації РФ українських територій за останні 10 років Україна втратила щонайменше 10 мільйонів осіб унаслідок окупації або як біженців.

У статті наголошується, що напад Росії справив катастрофічний вплив на населення України. Так, у 2001 року під час перепису населення було нараховано 48 мільйонів жителів. На початку 2022 року ця цифра скоротилася до 40 мільйонів.  З моменту повномасштабного вторгнення Україну покинули понад 6 мільйонів осіб, а Росія захопила нові землі. Загальна чисельність населення на контрольованій Києвом території скоротилася до 25-27 мільйонів осіб.

На думку наукового співробітника Інституту демографії імені Птухи Олександра Гладуна,  до повномасштабного вторгнення в Україні було 42 мільйони людей, а після - близько 29 мільйонів.

У першій половині поточного року померло втричі більше людей, ніж народилося. За цей період було зареєстровано близько 250 000 смертей і понад 87 000 народжень, що на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року, згідно з урядовими даними. У 2021 році, за рік до повномасштабного вторгнення, було зареєстровано понад 130 000 народжень.