У Польщі через загрозу прориву чергової греблі евакуюють місто - очікуються хвилі у кілька метрів

А в Чехії тим часом у вже затопленому місті Острава прорвало греблю.

Влада міста Ніса у південно-західній Польщі закликала мешканців до негайної евакуації через загрозу прориву греблі. Якщо це станеться, хвилі води досягнуть висоти кілька метрів, пише RMF24.

– Існує небезпека прориву набережної річки на вулиці Виспянського! Просимо якнайшвидше евакуюватися. Служби незабаром вирушать на допомогу. Потрібно евакуюватися на верхні поверхи. Операція з порятунку греблі скоро почнеться, але ми маємо бути готовими до гіршого. Тримаємося разом, - сказав мер Ніси Кордіан Колбяж, попередивши, що ситуація критична.

У понеділок польський уряд оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені в країні. Також у понеділок у Нижній Сілезії внаслідок прориву дамби між водосховищами Тополя та Козельно довелося оголосити про негайну евакуацію частини міста Пачкув на південному заході країни. А до цього внаслідок повені було пошкоджено греблю на річці Моравка, в результаті місто фактично опинилося під водою і було відрізане від світу.

Від повеней страждає також Чехія. Повені в Моравсько-Сілезькому краї Чехії вже забрали три життя. Одна жертва була знайдена у повністю затопленій квартирі, інша – у річці. Раніше, у неділю у річці Красівці у Красові у Брунтальському краї знайшли мертву жінку. Двоє людей досі вважаються зниклими безвісти.

Поліція вже зафіксувала випадки мародерства в Остраві, коли вода почала спадати. Однак після цього місто повторно залило – прорвало місцеву греблю. Вона не витримала величезного тиску води і тепер масивний потік із двох річок пішов на місто. Вода загрожує кільком заводам, зокрема підприємству хімічної промисловості. Плани кризового реагування не враховували такого сценарію, вважалося, що гребля має витримати.