Забруднення в Десні досягло Київщини, очищати воду збираються вугіллям

Забруднення потрапило до Київської області, між селами Літки та Рожни.

t.me/kyivtv

Забруднення із Сейму та Десни досягло Київської області. Про це повідомив заступник голови Державної агенції водних ресурсів України Ігор Гопчак в ефірі національного телемарафону.

– На сьогодні ми спостерігаємо, що забруднення дійшло до 336 км від впадання в річку Десна, це воно вже потрапило до Київської області, між селами Літки та Рожни, – сказав він.

Хвилюватися мешканцям Києва не варто. Очищати воду збираються активованим вугіллям, також поставлені додаткові бони та реагенти.

– Вони можуть забрати й запах, вони можуть забрати й органічну речовину, тобто мешканці Києва будуть забезпечені питною водою відповідно до санітарних нормативів якості, – запевнив Гопчак.

У заяві Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України сказано, що фіксується потемніння води, загибель риби не виявлена.

- Забруднення, яке рухається Десною, менш концентроване, ніж було в річці Сейм та в точках відбору води в Чернігівській області, - йдеться у повідомленні.

Причиною органічного забруднення річки Сейм у Сумській області стало скидання води з відстійників цукрового заводу у селищі Теткіне Курської області.

– Укргідрометинститут зробив висновки. Вони звернули увагу на те, що на супутникових знімках відстійники цукрового заводу в Теткіному в липні були повні, з водою, а вже на початку серпня відстійники були порожні. Тобто можна зробити висновки, що ці нечистоти потрапили до річки Сейм з території РФ і далі перейшли в Україну, - розповів Гопчак.

За попередніми даними Держекоінспекції, сума збитків становила близько 415 млн грн. Раніше в річках Сейм та Десна у Сумській та Чернігівській областях заборонили купання та вилов риби.