Польща, Чехія, Словенія та інші країни Європи йдуть під воду - повені досягли критичного рівня

У постраждалих районах триває евакуація людей, а рівень води у річках продовжує підвищуватися.

facebook.com/112pila

Центральна Європа продовжує страждати від найсильніших злив, що призвело до значних повеней. Зі стихійними лихами країни зіткнулися після того, як світ накрив потужний антициклон "Борис". У річках вода виходить із берегів, а тисячі будинків виявилися затопленими.

У Польщі затоплено багатоповерхівку, а рівні води у річках значно перевищені

Як пише tvn24, найбільш складна паводкова ситуація склалася в Нижньосілезькому, Опольському та Сілезькому воєводствах. В Опольському воєводстві у Глухолазах вода почала переливатись через насипи, і був наказ про примусову евакуацію. Багатоквартирні будинки у Клодзку затоплені.

Аварійні рівні на річках півдня Сілезького воєводства значно перевищили. Регіональне управління водного господарства у Глівиці ввело в експлуатацію водосховище Рацибуж-Дольні. За ніч у кількох регіонах пролунала тривога – триває евакуація населення. Тисячі людей були змушені залишити свої будинки, які розташовані в постраждалих районах.

У Чехії річка в Опаві вийшла з берегів, пожежники рятують людей на човнах

За даними, дощі не припиняються на території всієї Чехії, місцями за добу випало до 200 міліметрів опадів. В результаті рівень річки в Опаві різко підвищується - вода тече поверхнею навіть там, де інакше не тече струмок. Влада оголосила евакуацію жителів Опави, Чеські Тешині та Крнові. Пожежники на човнах рятують тих, кому не вдалось залишити постраждалі райони.

Тим часом метеорологи прогнозують ще більш інтенсивні опади в Чехії, особливо в Єсениці. Передбачається, що рівень річок продовжуватиме підвищуватися. Це призведе до серйозних наслідків і ще більшої повені.

У Словенії оголошено третій рівень паводкової активності у двох містах

У ніч на 15 вересня у Ступаві було оголошено третій рівень паводкової активності. Аktuality повідомляє, що через сильні дощі там затоплено Каштельський парк, а Ступавський струмок досяг критичного рівня, що ставить під загрозу житлові будинки. Існує ризик переливу води на головну вулицю та інші центральні дороги міста.

Аналогічна ситуація склалася у місті Чадца. Там рівень річки Кисука досяг 2,5 метра, а на території Букова вода у річці виходить із берегів на дорогу місцевого значення. У мерії заявили, що обом мостам у районі Хорелиця загрожує висота річки. Річка частково вийшла з берегів у районі бетонного заводу та інших місцях, виявлених міською паводковою комісією.

У Румунії повені стали найсильнішими за останні 14 років

Як пише Digi 24, внаслідок повеней вже постраждали понад 5000 домогосподарств у 12 містах. Чотири людини загинули та ще 252 були евакуйовані. Пожежників з кількох округів було відправлено на допомогу людям, які рятувалися на дахах, коли вода піднялася на висоту 1,7 метра. Уряд вирішив виділити гроші з надзвичайного фонду на ремонт доріг та будинків, зруйнованих повінню.

У найбільш постраждалому окрузі Галаце навіть цієї ночі людей рятували з води. Там опинилися під водою тисячі будинків. Понад 24 000 будинків, як і раніше, залишаються без електрики.

Австрія зіткнулася з повінню, яка буває раз на 100 років

За даними Spiegel, в Австрії ситуація особливо напружена в регіоні Вальдфіртель, розташованому в Нижній Австрії на північ від Відня. Там перевищено рівень води в Кампі, притока Дунаю. Заступник губернатора Нижньої Австрії Стефан Пернкопф заявив, що повені для країни стали дуже масштабними та відбуваються один раз на 100 років.