Європу накрили масштабні повені: річки переповнені, у Румунії – п'ятеро загиблих

Країни зіткнулися з серйозними наслідками негоди.

facebook.com/mihaela.nedelcu.5817300

Ряд європейських країн зіткнулися зі стихійними лихами через потужні зливи, які приніс з собою генуезький антициклон "Борис". Рівень води в річках масштабно піднявся, внаслідок чого почалися повені у Швейцарії, Румунії, Польщі, Німеччині, Австрії та Чехії. Вже відомо про п'ятьох жертв у румунських містах, передає AP.

У Румунії є перші жертви

На сході Румунії знайшли тіла загиблих після сильних дощів, які викликали затоплення в деяких районах. Рятувальники намагалися надати допомогу 95 постраждалим у найбільш зачеплених регіонах — повітах Галац та Васлуй. Жертви були знайдені в таких населених пунктах, як Печеа, Драгусені, Костачі Негрі та Кород, проте точні причини їхньої загибелі поки не уточнюються. Для проведення пошуково-рятувальних операцій у районі Галац було залучено вертоліт Black Hawk. Стихія торкнулася 19 населених пунктів у восьми повітах, де сильні вітри повалили дерева, які пошкодили автомобілі та блокували дороги.

Влада відправила жителям попереджувальні повідомлення про несприятливі погодні умови, а рятувальники оперативно займалися відкачуванням води із затоплених будинків. Декілька доріг також виявилися перекриті. Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку скасував свої зустрічі, заплановані на суботу, щоб вирушити у повіт Галац та оцінити наслідки стихії.

Чехія готується до надзвичайної ситуації

Як пише dpa, у Чехії сильні дощі призвели до підйому рівня води в річці Ельба. Влада оголосила третій рівень небезпеки повені близько двох десятків річок і струмків. Село Микуловіце, розташоване біля кордону з Польщею, було затоплено рано-вранці. У південній частині країни, у Чеських Будейовіцах, рятувальні служби з вечора п'ятниці встановлюють протипаводкові бар'єри вздовж річок Мала та Влтава.

У Празі вже розпочали підготовку до можливого розливу Влтави, встановлюючи бар'єри вздовж її берегів, та тимчасово призупинили рух суден. Метеорологи прогнозують подальше зростання рівня води в річках Чехії протягом вихідних.

У Польщі розпочали евакуацію людей із затоплених населених пунктів

На південному заході Польщі, в Опольському воєводстві, річка Бяла-Глухоласка вийшла з берегів, що призвело до евакуації близько 400 мешканців села Глухолази, що неподалік чеського міста Мікуловіце. Міністр внутрішніх справ Томаш Семоняк прибув на місце події. За його словами, до зони лиха було направлено близько 100 рятувальників та 60 поліціянтів для надання допомоги.

Евакуація також торкнулася частини мешканців села Морів, оскільки річка Мора вийшла із берегів. Загалом пожежні служби регіону опрацювали близько 400 викликів. Польський метеорологічний інститут прогнозує подальші дощі.

Молдова скликає кризову нараду через сильні зливи

Як пише Newsmaker, окремі райони Молдови підтоплені через інтенсивні опади, ситуація може додатково погіршитися надвечір. Йдеться про Кишинів, Страшени, Кантемирський і Леовський райони. У країні оголосили помаранчевий та жовтий рівні попередження через сильні дощі та грозу.

Компанія Premier Energy оголосила, що в цих районах та передмістях Кишинева залишилося без світла 20 населених пунктів. Траси R34 та R35 через підтоплення заблоковані. Прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан скликав нараду кризового центру при МВС, на якій будуть представники силових структур та місцевої влади постраждалих регіонів.