Хобі мільярдерів: Джаред Айзекман літає в космос, а Браян Джонсон прагне безсмертя

Захоплення надбагатих людей можуть здатися звичайним людям надто екстремальними.

Фото: SpaceX/Inspiration4

Вперше в історії у відкритий космос вийшов непрофесійний астронавт – 41-річний американський мільярдер та власник компанії Shift4 Payments Джаред Айзекман. Він провів близько 10 хвилин на драбині в люку корабля Polaris Dawn без відкритого перебування в космосі. Для космічного туриста дуже непогана розвага, хай і дорога. Може собі дозволити… Які інші забави до смаку заможним мешканцям Землі – розповідає Коротко про.

Джефф Безос: космічні прогулянки

Звичайно, колекціонування творів мистецтва, автомобілів, будинків, коней та яхт нікуди не поділося: тут і захоплення, і інвестиції в одному флаконі. Але це все вчорашній день, класика, яку випробовує новий час. Зараз багатії все частіше захоплюються зовсім іншими речами, часто екстремальними.

Крім Джареда Айзекмана, у відкритому космосі нерви собі лоскотав американський мільярдер, засновник компанії Amazon та аерокосмічної компанії Blue Origin Джефф Безос. У липні 2021 року разом із братом Марком, 82-річним професійним авіатором Уоллі Фанком та 18-річним сином нідерландського бізнесмена Олівером Даменом Безос здійснив свій перший космічний політ на борту корабля New Shepard, створеного його компанією Blue Origin.

Безос ще той авантюрист. Якщо не в космос, то в печери, куди він спускався на мотузці, озброївшись упряжжю і налобним ліхтарем. Якось він провів три тижні в морі, витягаючи частини двигуна космічного корабля «Аполлон-11», який доставив перших людей на Місяць. Оскільки більшість ракет відокремлюється від космічних човників на середині польоту, немає безпечного місця для утилізації ракетних прискорювачів, крім над океаном. Безос перетворив це на своє хобі - робота з командами на підводних човнах, пошуки історичних реліквій. Кажуть, що одного разу він витратив три тижні на підводне полювання на залишки ракет. Ось таке захоплення у людини, чия статки оцінювалися у 200 млрд доларів.

Річард Бренсон: на великій повітряній кулі

Глава авіакомпанії Virgin також має пристрасть до польотів на надвисоти і навіть побував у космосі на тиждень раніше за Безоса. А до цього Бренсон входив до елітної групи екстремальних мандрівників на повітряній кулі і став першим, хто перетнув Тихий океан подібним чином у 1991 році.

А ще Бренсон встановив рекорд найшвидшого подолання Атлантичного океану на катері 1986 року. Коли до завершення плавання залишалося всього кілька сотень миль, катер, на якому знаходився Бренсон, потрапив у сильний шторм, що тривав три дні. І коли здалося, що небезпека вже позаду, обрушилася гігантська хвиля, корпус судна тріснув, катер почав тонути. Добре, що після того, як перший рятувальний пліт, налетівши на щось, розпоровся, знайшовся останній запасний, який витримав. І почався шалений атракціон, під час якого надувний гумовий пліт здіймало майже до небес, а потім жбурляло вниз. Врятувало випадково судно, яке йшло в Карибське море.

Друга спроба подолати Атлантику почалася 15 травня 1986 р. Катер Бренсона Virgin Atlantic Challenger II спускав на воду сам принц Майкл Кентський, а зустрічала сама «залізна леді» Маргарет Тетчер на катері, що перетнув Атлантику. Підкорення Атлантичного океану на катері зайняло 3 дні 8 годин та 31 хвилину.

Марк Цукерберг: полювання на кабанів із луком та стрілами

У багатих свої чудасії, але у даному разі ми маємо місце зі справжньою громадянською свідомістю. За даними Gentelman's Journal, підприємець-мільярдер, голова компанії Meta просто слідує порадам Міністерства сільського господарства США - органу, який керує сільським господарством США, що закликав мисливців боротися з інвазивними видами. Просто Марк Цукерберг із сім'єю живе на Гаваях, а тут полювання на диких кабанів не просто дозволене, а навіть заохочується. Тут мешкає дуже багато кабанів, вони руйнують посіви і завдають незручностей землевласникам.

Цукерберг каже, що йому подобається таке проведення часу, тому що це розвиває терпіння і зосередженість.

А так: ще Цукерберг будує під своїм ранчо на Гаваях приховану фортецю вартістю 100 мільйонів доларів, оснащену власними джерелами енергії та продовольства, а також вибухобезпечними дверима. Просто так, на випадок ядерної війни чи кінця світу. Разом із Цукербергом землю риють (для будівництва бункера, звичайно) практично всі мультимільярдери світу практично на всіх континентах, окрім Антарктиди.

Браян Джонсон: біохакінг

Браян Джонсон – 46-річний IT-мільйонер, венчурний інвестор, засновник платіжної компанії Braintree та біохакер. Він активно бореться зі старінням, випробовуючи на собі всі можливі біодобавки та процедури, дієти та ін'єкції.

Вже три роки як Джонсон живе у «зворотний бік», запевняючи, що у нього серце, як у 37-річного, шкіра – як у 28-річного, а легені – як у 18-річного. І ось до цієї межі у 18 років і прагне біохакер.

Він прокидається о п'ятій ранку, приймає понад 20 біологічних добавок і йде на годинне тренування. Потім п'є зелений коктейль з додаванням креатину та колагенових пептидів, чистить зуби щіткою і зубною ниткою та обполіскує олією чайного дерева і антиоксидантним гелем. Перед сном Джонсон носить спеціальні окуляри, що блокують синє світло. Щодня Браян наносить на обличчя сім косметичних продуктів і щотижня робить кислотний пілінг.

Також Браян Джонсон намагався подолати старіння за допомогою переливання собі плазми крові свого 17-річного сина, проте нещодавно вирішив відмовитися від цієї процедури, так і не побачивши від неї особливого результату. Натомість, коли 71-річному батькові самого Джонсона влили плазму його «поліпшеного» сина, то, як написав Браян у соцмережі Х, «моя суперкров зменшила вік мого батька на 25 років». І додав, що його батько до ін'єкції старів зі швидкістю 71-річної людини, тепер старіє зі швидкістю 46-річної людини. Тож результат начебто є.

Щодня Джонсон вимірює вагу, вміст жиру в організмі, рівень глюкози в крові та контролює температуру тіла і серцевий ритм. Щомісяця біохакер проходить медичний огляд (УЗД, МРТ, колоноскопія та аналізи крові). Усього за здоров'ям підприємця стежать 30 лікарів. За рік на «вічну молодість» мільйонер витрачає $2 млн.

Вільям Бело: розведення крокодилів

Звичайно, це не польоти в космос і не спуск до «Титаніка», що затонув, але чи багато таких сміливих любителів крокодилів ми знаємо? Філіппінський мільярдер Бело, власник мережі магазинів із товарами для дому, займається розведенням рептилій на двох фермах. І це той рідкісний випадок, коли хобі почало приносити дохід. Спочатку Біло розводив крокодилів для особистого користування, а потім полетіло…

Наразі управління магазинною мережею взяли на себе діти Вільяма Бело, оскільки тато хоче більше часу проводити зі своїми зеленими друзями. Нині у крокодиловому господарстві понад 23 тисячі рептилій, на які є попит.

Хеміш Хардінг: ігри з екстримом погано закінчуються

Британський бізнесмен, авіатор та космічний турист, засновник корпорації Action Group та голова Action Aviation – Хеміш Хардінг адекватно перетворював на діло слова «Треба встигнути спробувати в цьому житті все». У 2021 році він досліджував Маріанську западину в Тихому океані, а в 2022-му вирушив у космос на кораблі Джеффа Безоса. Хардинг облетів Землю через Південний та Північний полюси. Він співпрацював з антарктичною туристичною компанією, щоб відкрити регулярні рейси бізнес-джета на Білий континент із використанням льодової злітно-посадкової смуги.

У червні минулого року Хардінг був серед членів екіпажу сумно відомого підводного судна «Титан», що вирушив дослідити уламки знаменитого «Титаніка» на дні океану. Однак під час цього екстремального занурення майже на 4000 метрів корпус «Титана» не витримав тиску води та вибухнув. Екіпаж загинув миттєво.