Сонячна система зіткнулася з чужою зіркою і могла отримати "шрами"

Це відкриття може розвінчати міф про таємничу дев'яту планету.

Depositphotos

Сонячна система пережила неймовірно близьке зіткнення з чужою зіркою. Вчені вважають, що цей інцидент, який струсонув наші околиці, міг залишити "шрами", пише New Atlas.

Окраїни Сонячної системи по орбіті Нептуна є хаотичним місцем. Там багато об'єктів, серед яких карликові планети Плутон та Седна, а також тисячі менших скелястих і крижаних тіл. Деякі з них мають дивну поведінку. Зокрема, йдеться про дуже витягнуті або сильно нахилені орбіти. Деякі навіть обертаються назад, рухаючись проти "трафіку" майже всього іншого в Сонячній системі.

Астрономи припускали, що це може бути вплив дев'ятої великої планети, завбільшки з Марс чи навіть більше, яка ховається десь у темряві. Теоретично її гравітація могла б мати подібний вплив, однак досі інших ознак таємничого об'єкту не було.

Тепер астрономи з Нідерландів запропонували нове пояснення – близька зустріч з іншою зіркою мільярди років тому. Команда науковців провела понад 3000 симуляцій, моделюючи те, що відбувається, коли зірки різних мас пролітають через планетезимальні диски різної ширини, проходячи на різних відстанях. В результаті вони змогли відтворити дивні орбіти, які можна побачити в сучасній Сонячній системі.