Дрони та роботи замінять половину українських бійців на фронті, - Мінцифри

Аналітики стверджують, що функції захисників зможуть виконувати роботизовані пристрої.

скріншот t.me/SJTF_Odesа

В Україні тестують концепт, який дозволить скоротити кількість військових на полі бою більш ніж удвічі. Наших захисників хочуть замінити роботизованими системами. Про це заявив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков під час виступу на Odesa Economic Revival Forum, пише "Укрінформ".

- Ми вже тестуємо на полігонах концепт, який дозволить замінити людей на роботизовані пристрої на лінії бойового зіткнення. За підрахунками аналітиків, сьогодні в середньому на 1-2 км потрібно близько 70 осіб в окопах. За рахунок безпілотних систем, роботизованих систем замінування, розмінування, РЕБ та інших приладів ми можемо скоротити цю цифру до 30-ти, - повідомив заступник міністра.

За його словами, завдяки приватному бізнесу в Україні з початку війни почав стрімко розвиватись сектор defense tech. За цей час кількість виробників дронів зросла з трьох до 700. Також у нашій країні працюють понад 120 компаній, які виготовляють РЕБ. Фахівці вже розробили десятки продуктів на базі штучного інтелекту в сфері розмінування.

- І майже жодної державної компанії немає у цьому секторі – ні в «Армії дронів», ні в кластері Brave1, ні в сегменті виготовлення РЕБ. Тому я закликаю інвесторів у цей бізнес і впевнений, що після війни Україна буде суб'єктною на цьому ринку. Ми вже потроху розпочинаємо дискусії щодо можливості відкриття експорту для наших інноваційних розробок, - наголосив Борняков.