Рекордна кількість вакансій та нові способи «бронювання»: що відбувається на ринку праці

Що відбувається з зарплатами та як український ринок праці реагує на новини про економічне бронювання.

dcz.gov.ua

На початку осені роботодавці активізувалися: кадрові портали фіксують рекордну кількість вакансій та покращення умов. Що відбувається з зарплатами та як ринок праці реагує на новини про економічне бронювання? Про це -  в матеріалі Коротко про.

Серпнева статистика: все вгору

За даними Work.ua, літо закінчилося зростанням зарплат та кількості вакансій: наразі на ринку праці найбільше роботи від початку повномасштабного вторгнення.

Серпнева статистика каже про те, що компанії готують ґрунт перед початком сезону активного найму: підвищують заробітні плати та публікують більше пропозицій роботи. В останній місяць літа роботодавці розмістили на Work.ua рекордну кількість вакансій з початку повномасштабної війни - 115 482. Це на 3% більше, ніж у липні, у якому також був рекорд.

Збільшення пропозицій відбулося майже у всіх регіонах, які традиційно ходять в лідерах: на Київщині (+3%), Львівщині (+7%) та Одещині (+3%). На Харківщині кількість вакансій зросла на 4%, побільшало роботи у Закарпатській (+10%), Житомирській (+9%), Рівненській (+8%), Вінницькій (+8%) областях.

Цікаво, що пошуковики, які коментують статистику вакансій, відзначають, що все не так добре, як свідчать цифри. І якщо поспілкуватися, наприклад, в лінкедіні, то можна побачити, що зараз чимало людей залишилися без роботи.

«Багато хто до останнього приховує відсутність роботи та не показує розпачу, але він читається між рядків, - каже один з користувачів. – Люди кажуть, що не можуть знайти роботу протягом довгого періоду часу, зокрема, це стосується ІТ, з її віддаленими роботами та зарубіжними замовниками».

Водночас директорка консалтингової компанії TalentMatch, HR-експертка Наталія Слинько зазначає, якщо на кадрових порталах кількість вакансій і збільшена, то не більш ніж на 15%. І загалом статистична картина дуже близька до реальної.

Віддалена робота: стало менше, але пропозиції є

Аналітики Work.ua відзначають, що пропозицій віддаленої роботи поменшало несуттєво. Та приходять до висновку, що далеко не всі роботодавці готові відповідати на запит ринку й активно пропонувати шукачам гнучкі умови.

Проте пропозицій все ж таки чимало. Кадровий портал robota.ua навіть підготував добірку найактуальніших пропозицій вересня на ринку праці, що пропонують віддалений або гібридний формат роботи. Тут і рекрутер в «Укренерго», і фінансовий директор компанії, що займається декоративною косметикою, і інженери, і фахівці з навчання персоналу, і спеціалісти з продажу. Загалом на сайті понад 8 тисяч цікавих вакансій.

До речі, експерти нагадують, що дистанційна робота як масове явище з нами вже п’ятий рік (від початку пандемії), тож відмовитися від неї буде дуже непросто. До того ж вона має очевидні плюси, які вже оцінили чимало роботодавців:

Зростання зарплат: часто тільки на папері

Середня зарплата на ринку праці продовжує зростати: за даними Work.ua, у серпні вона збільшилася ще на 2,4% - до 21,5 тис. грн. Найбільше зростання зарплат у серпні відбулося в категорії «Транспорт, автобізнес» (+5% до липня, 30 тис. грн), яка водночас входить в топ найменш конкурентних серед шукачів категорій. Експерти порталу вважають, що так роботодавці намагаються конкурувати за кандидатів.

Також зросли середні зарплати у вакансіях з категорій:

«Телекомунікації та зв’язок» - 24 тис. грн, +4% до липня;
«Фінанси, банк» - 19 тис. грн, +3%;
«Дизайн, творчість» - 22,5 тис. грн, +3%;
«Секретаріат, діловодство, АГВ» - 19 тис. грн, +3%;
«Юриспруденція» - 20,5 тис. грн, +2%;
«Медицина, фармацевтика» - 21,5 тис. грн, +2%.
За словами директора консалтингової компанії «Михайлів та партнери» Віталія Михайлова, робота в Україні є, щоправда, потрібні для цього здебільшого робочі руки і переважно чоловічі. Дефіцит чоловіків та нестабільна ситуація погано позначаються на бізнесі та компаніях, але, каже експерт, при цьому призводять до боротьби за трудові ресурси – тобто до підвищення зарплат та покращення умов праці.

Втім, як показує практика, часто підвищення зарплат відбувається суто на папері.

«Сьогодні був на співбесіді, обіцяють 40 тис. грн як інженеру, але директор жалівся, що навіть при оформленні на мінімалку доведеться платити 3000 грн податків, самі збитки, - розповідає на форумі один з чоловіків. - Я так зрозумів, якщо 20 тис. будуть платити в конверті без оформлення - то й добре. Подивимось, що буде далі, ще пів року-рік, і спеціаліста взагалі навіть на 40 тисяч не знайдеш толкового».

Бронювання: нові способи для ухилянтів

Ще одна затребувана категорія пропозицій роботи – вакансії з бронюванням. У червні роботодавці розмістили на порталі Work.ua 6642 таких пропозиції роботи, що на 16% більше проти липня. Проте потрібно зазначити, що можливості бронювання від мобілізації змінили ситуацію на ринку праці не в кращий бік.

Пошукачі розповідають про новий бізнес: за 3 тис. доларів з людини відкриваються нові компанії та вносяться в «Дію» як «критично важливі». За свої 3 тис. доларів військовозобов’язаний може отримати бронь на пів року.

- Також спостерігаю таку тенденцію: чоловіки погоджуються на зниження заробітної плати на 30-40% задля бронювання, ми це бачимо своїми очима зараз, - зазначила у розмові з Коротко про Наталія Слинько. – Залишається великий ризик бронювання умовних «родичів», за яких будуть платити податки, а гроші просто виводити через зарплатні карти в готівку. Складно сказати, чи це масове явище, але воно існує.

На думку експертів, економічне бронювання, що жваво обговорюється в ЗМІ останнім часом, навряд чи збільшить надходження податків, натомість розширить можливості для корупції.

Також експерти ринку праці не виключають, що самі співробітники будуть згодні зі своєї зарплати, що "не дотягує", доплачувати податки, щоб вийти на рівень доходів, необхідний для економічного бронювання.